//

Бенедикт ХVI: якщо будемо діяти згідно з Божою силою, не зустрінемо жодних перешкод

  17 червня, перед молитвою "Ангел Господній" Бенедикт ХVI сказав до віруючих зібраних на площі св. Петра в Римі, що образ зерна є особливо дорогим Ісусові, тому що зрозуміло виявляє таємницю Царства Божого, реальність якого по-людськи є невеликою. Складається з вбогих серцем, тих, хто покладає довіру не на свої сили, але на любов Бога і саме через них сила Бога входить у світ. "Дорогі брати і сестри, - сказав Папа - сьогоднішня літургія пропонує нам дві короткі притчі, які сказав Ісус: про зерно, яке саме росте і про гірчичне зерно (Мр 4,26-34). Через образи, взяті зі світу сільського господарства, Господь показує таємницю Слова і Царства Божого, а також вказує на причини нашої надії та дії. У першій притчі увага спрямована на динамізм посіву: зерно, яке було кинуто в землю сходить і росте, незважаючи на те,  чи селянин спить чи доглядає за ним. Людина сіє з довірою, і сподівається, що її робота не буде марною. Те, що підтримує селянина в його щоденній роботі є саме його довіра в силу зерна і добрий грунт. Ця притча нагадує нам таємницю творіння і відкуплення, плідну діяльність Бога в історії. Це Він є Господом Царства, а людина є Його покірним співробітником, який радіє і слідкує за Божою діяльністю і терпляче чекає плодів. Збирання врожаю нагадує нам про остаточне втручання Бога в кінці часів, коли Він повністю здійснить своє Володарство. Нині - час посіву, а зростання зерна запевняє нам Господь. Значить, кожен християнин знає добре, що повинен зробити все залежне від нього, але кінцевий результат залежить від Бога: це усвідомлення підтримує його в роботі кожен день, особливо у важких ситуаціях. У зв'язку з цим св. Ігнатій Лойола писав: "Роби так, наче все залежало від тебе, добре знаючи про те, що в реальності все залежить від Бога" (PEDRO DE RIBADENEIRA, Vita di S. Ignazio di Loyola, Milano 1998).

 

Також і інша притча використовує образ сіяча. Тут, однак, йдеться про конкретне зерно, гірчичне, яке визнається за найменше серед усього насіння на землі. Хоча настільки мале, однак воно є повним життя, з його роздроблення народжується відгалуження, яке здатне розділити землю, вийти до сонячного світла і рости поки не стане "більшим за усю городину" (Мр 4,32): слабкість є силою насіння, його поділ є його силою. Таким є Царство Боже: реальність по-людськи невелика, що складається з вбогих серцем, тих, хто покладають довіру не на свої сили, але на любов Бога, тих, які не є важливими в очах світу, але саме через них входить сила Христа і перетворює те, що є незначним.

 

Образ насіння є особливо дорогим для Ісуса, тому що ясно виявляє таємницю Царства Божого. В обох сьогоднішніх притчах воно представляє "зростання" та "контрастність": зростання, яке відбувається завдяки динаміці властивої  самому насінню і контраст, який існує між дріб'язковістю насіння і величністю того, що воно приносить. Висновок зрозумілий: Царство Боже, навіть якщо вимагає нашої співпраці, є, перш за все, даром Господа, ласкою, яка випереджає людину та її вчинки. Наша маленька сила, яка видається безсилою перед проблемами світу, не боїться перешкод, коли діє згідно з Божою силою, тому що впевнена в перемозі Господа. Це чудо любові Бога, який дозволяє сходити і рости кожній зернині кинутій в землю. Завдяки цьому чудесному досвіду любові ми стаємо оптимістами, незважаючи на труднощі, страждання і зло, з якими ми стикаємося. Зерно сходить і росте, так як йому допомагає рости любов Бога. Нехай Насвятіша Діва Марія, яка прийняла як "добрий грунт" зерно Слова Божого, зміцнює в нас цю віру і надію ".

 

За матеріалами radiovaticana.org