//

Бенедикт ХVI: спершу потрібно повірити Богу, щоб Його пізнати

26 серпня Бенедикт XVI зустрівся з віруючими на молитві "Ангел Господній". Святіший Отець привітав присутніх близько Апостольського палацу в Кастель Гандольфо і звернувся до них з короткою промовою, в якій нагадав, що для того щоб повністю зрозуміти Ісуса і Його слова, потрібно перш за все вірити в Нього.

 

"Дорогі брати і сестри - привітав віруючих Папа - В останні неділі ми роздумували над "хлібом життя", про який говорив Ісус під час своєї промови в Капернаумі після того як Він нагодував тисячі осіб п'ятьма хлібами і двома рибами. Сьогоднішнє Євангеліє показує реакцію учнів на цю промову Ісуса, реакцію, яку Сам Христос, свідомо провокував. Перш за все євангелист Іван, який був присутній у синагозі разом з іншими апостолами, написав, що "з цього часу багато хто з учнів Його, і не ходили вже з Ним" (Ін 6,66). Чому? Тому, що вони не повірили словам Ісуса, який казав: "Я - хліб живий, що зійшов з неба. Якщо хто буде споживати цей хліб, житиме вічно (Ін 6,51,54). Це одкровення залишилося для них незрозумілим, тому що приймали його тільки в матеріальному сенсі, а в цих словах була відкрита Пасхальна таємниця Ісуса, в якій Він віддав Себе в жертву для спасіння світу.

 

Бачачи, що багато Його учнів не йшли вже за Ним, Ісус звернувся до апостолів, зі словами: "чи ви теж хочете піти?" (Ін 6, 67). Так як в інших випадках апостол Петро відповів від імені Дванадцяти: «Господи, до кого ми підемо? Ти маєш слова життя вічного. А ми повірили й пізнали, що Ти є Святий Божий "(Ів. 6,68-69). Значення цих слів дав нам відмінний коментар св. Августина, який сказав: "Ви бачите як Петро, за благодаттю Бога і під натхненням Святого Духа, зрозумів слова Христа? Чому зрозумів? Тому що вірив. Ти маєш слова життя вічного, Ти даєш нам життя вічне, жертвуючи нам своє Тіло і Кров. І ми увірували та пізнали. Петро не говорить: ми дізналися і повірили, але ми повірили й пізнали. Ми повірили, щоб змогти дізнатися. Якби ми хотіли перш дізнатися, а потім повірити, ми не змогли б ні дізнатися ні повірити. У кого ми повірили і що ми дізналися? Що Ти є Христом, Сином Бога, це значить, що Ти є самим життям вічним, і в плоті і крові Ти даєш нам те, чим являєшся сам ". (Коментар на Євангеліє від Івана, 27, 9).

 

Ісус знав, що також і серед 12 апостолів був один, який не вірив - Юда. Також і Юда міг відійти від Ісуса, як зробили це багато інших учнів. Він відійшов би якби був чесною людиною. Однак залишився з Ісусом. Залишився не заради віри, не заради любові, але з таємним наміром помститися Вчителеві. Чому? Тому що Юда відчував, що Ісус зрадив його  і тому вирішив, що також і він зрадить Його. Юда був зелотом і чекав на такого Месію, який переможе, який буде керувати повстанням проти римлян. Але Ісус розчарував ці його очікування. Проблема в тому, що Юда не залишив Ісуса, і його найбільшою вадою було лицемірство, яке є символом диявола. Ось чому Ісус говорив до Дванадцяти? "Один з вас-диявол» (Ів. 6,70).

 

За матеріалами radiovaticana.org