//

Бенедикт ХVI скерував послання до Всесвітнього дня мігранта і біженця

 "Міграція: паломництво віри і надії", - так звучить тема, яку Бенедикт ХVI вибрав на 99-й Всесвітній день мігрантів та біженців, який Церква відзначає 13 січня 2013 р. У своєму посланні, опублікованому 29 жовтня, Святіший Отець наголошує, що зараз в світі мільйони чоловіків і жінок "живуть досвідом еміграції". "Це явище вражає кількістю осіб охоплених нею і соціальними, економічними, політичними, культурними i релігійними викликами", - написав Папа. Він нагадав, що кожен емігрант - це особистість, має невід'ємні фундаментальні права, які повинні поважатися всіма. Понтифік підкреслив, що емігрант - це часто людина, що має глибоку довіру до Бога, що дозволяє йому долати труднощі на своєму шляху. Церква, за його словами, покликанна сприяти інтеграції таких осіб в суспільства країн, куди вони прибувають.

 

На думку Бенедикта ХVI, не всі емігранти шукають виключно поліпшення своєї економічної, суспільної та політичної ситуації. Часто причиною втечі з Батьківщини є переслідування і насильство. "Емігранти завжди мають надію на те, що будуть прийняті, отримають справжню допомогу і розуміння своїх проблем і трагедій", - написав Папа. "Емігранти та біженці, - підкреслив Понтифік, - через отриману гостинність можуть внести свій внесок у побудову добробуту країн, куди прибули". Папа нагадав, що кожна країна має право регулювати процеси еміграції. Однак, не треба забувати, що право на міграцію вписано в основні права людини, що дозволяє кожному оселятися там, де він може реалізувати свої здібності, прагнення і плани.

 

Тим не менш, за словами Папи, спочатку кожній людині треба дати право залишитися у своїй країні. Саме тому еміграція сьогодні замість того, щоб стати "паломництвом довіри", перетворюється на "Голгофу терпіння". Тут Понтифік згадав тих емігрантів, що живуть в умовах відчуження, експлуатації, позбавлені основних прав. У цьому контексті Бенедикт ХVI звернув увагу на проблему нелегальної еміграції, особливо такої її форми, як торгівля людьми та експлуатація. "Ці злочини повинні рішуче засуджуватися і каратися", - підкреслив Папа. У своєму посланні Папа виступив з критикою закривання країнами своїх кордонів і жорстке посилення санкцій відносно нелегальних емігрантів. За його словами, ці інструменти ніколи не будуть ефективними. На завершення Понтифік закликав церковні установи та державні органи налагоджувати співпрацю на благо допомоги емігрантам.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va