//

Бенедикт ХVI: сім'я - перша школа молитви

28 грудня, після напруженого тижня різдвяних церемоній, у Залі Павла VI у Ватикані Бенедикт ХVI зустрівся з віруючими під час традиційної загальної аудієнції, останньої в цьому році. За повідомленнями Ватиканського радіо, свою катехезу Святіший Отець присвятив місцю молитви в житті людини. Сьогодні Папа зупинився на ролі, яку вона відігравала для Святого Сімейства з Назарету.

 

"Будинок з Назарету, по суті, є школою молитви, в якій ми навчаємося слухати, міркувати і проникати в глибоке значення об’явлення Сина Божого, беручи приклад від Марії, Йосипа та Ісуса. Залишаються пам'ятними слова Слуги Божого Павла VI під час його візиту в Назарет 5 січня 1964. Він сказав тоді, що в школі Святого Сімейства ми розуміємо, чому повинні зберегти духовну дисципліну, якщо хочемо слідувати навчанню Євангелія та стати учнями Христа", - сказав Бенедикт ХVI.

 

Папа нагадав деякі фрагменти Євангелія, в яких згадується про молитву і відносини Святого Сімейства з Богом, про дитинство Ісуса. Папа зупинився на події пожертвування Ісуса в храмі. "Батьки Ісуса пішли в храм, щоб пожертвувати Богу перворідне дитя. Подорож Святого Сімейства – це паломництво віри, приношення дарів, символ молитви та зустрічі з Господом, якого вже бачили в Ісусі Марія з Йосифом", - сказав Понтифік.

 

Святіший Отець підкреслив як Марія любила Ісуса. "У споглядання Ісуса ніхто не віддався з таким завзяттям, як Марія", - сказав Папа. Понтифік потім звернувся до Євангелія від Луки, в якому зазначається, що ставлення Марії до таємниці Воплочення дозволяє нам побачити її серце, її віру і надію, послух і молитву. "Цей образ Марії є зразком для кожного віруючого, який зберігає слова і вчинки Ісуса",– сказав Папа. Він звернув увагу на св. Йосипа як на зразок молитви.

 

"Безумовно, він разом з Марією вчив Ісуса молитві. У суботу ходив з Ісусом в синагогу. Йосип, відповідно до єврейської традиції, керував домашньою молитвою: вранці, ввечір, під час їжі і під час великих релігійних свят. Таким чином, у ритмі днів, проведених в Назареті, Ісус навчився тому, як на зміну молитися, працювати і жертвувати Богові зусилля, щоб заробити на щоденний хліб для родини",– сказав Святіший Отець.

 

Понтифік зазначив, що життя Святого Сімейства було сповнене молитви. "Родина з Назарету є першим зразком Церкви, в якому навколо присутності Ісуса і завдяки Його посередництву всі живуть в синівських відносинах з Богом, який також перетворює людські відносини",– сказав Папа.

 

На закінчення Святіший Отець зазначив, що Свята Родина є першою іконою домашнього Церкви. "Сім'я є домашною Церквою, покликана бути школою молитви. У ній діти з ранніх років повинні навчитися сприймати Бога через навчання та приклад батьків. Справжнє християнське виховання не може ігнорувати досвіду молитви. Якщо ми не навчимося молитися в родині, в майбутньому буде важко заповнити цю порожнечу. Тому хочу запросити вас відкрити заново красу спільної молитви в сім'ї, в школі Святого Сімейства з Назарету",– сказав Бенедикт ХVI.


На завершеня аудієнції Папа Бенедикт ХVI традиційно привітав присутніх різними мовами.