//

Бенедикт ХVI розширив компетенції Трибуналу Римської Роти

27 вересня був опублікований Апостольський лист Бенедикта ХVI в формі Motu Proprio "Quaerit semper". Святіший Отець зробив деякі зміни в Апостольській Конституції «Pastor bonus». Зокрема Папа розширив компетенції Трибуналу Римської Роти, передавши цьому відомству Ватикану компетенцію у справах, що стосуються диспенси у разі укладеного, але недовершеного шлюбу, а також від обов'язків пов'язаних зі священичими та дияконськими свяченнями. До цих пір ці компетенції належали Конгрегації Божого культу і дисципліни таїнств.

 

В Апостольському посланні "Quaerit semper" Бенедикт ХVI пояснив причини цих змін, відзначивши, що "Апостольська Столиця завжди прагнула пристосувати свої управлінські структури до пастирських потреб, які в кожний історичний період виникали в житті Церкви, змінюючи організацію і компетенції дикастерій Римської Курії".

 

Понтифік зазначив, що "в цих умовах було б дуже добре, щоб Конгрегація Божественного культу та дисципліни таїнств, перш за все, зосередила свою діяльність на онові Святої Літургії в Церкві, відповідно до рішень II Ватиканського Собору, зазначених у документі Sacrosanctum concilium".

 

Декан Трибуналу Римської Роти єпископ Антоній Станкевич зазначив, що з цими змінами відбулися історичні нормативні нововведення в Римській Курії.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё