//

Бенедикт ХVІ: Покликання сім’ї не є легким, але це єдина сила, яка може перемінити світ.

VII Всесвітня зустріч сімей, яка цими днями тривала у північноіталійському місті Мілані, закінчилася у неділю, 3 червня 2012 р., Євхаристійним богослуженням, яке очолив Святіший Отець, і в якому взяли участь понад один мільйон вірних.

 

На початку своєї проповіді Папа Бенедикт ХVІ висловив велику радість з приводу спільної Євхаристійної молитви у Мілані, яка довкола престолу з’єднала Наступника святого Петра з тисячами вірних, що прибули до північноіталійського міста з різних куточків світу. Така молитовна асамблея подає образ Церкви, що є одною і вселенською, заснованою Ісусом Христом, є плодом місії, про яку ми чули у сьогоднішньому євангельському уривку: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа» (Мт. 28, 19).

 

Святіший Отець зазначив, що у другому літургійному читанні сьогоднішнього Євхаристійного богослуження апостол Павло пригадує нам, що у Святій Тайні Хрищення ми отримуємо Святого Духа, Який нас єднає як братів і стає основою наших дитинних стосунків з Богом-Отцем; саме завдяки Йому ми можемо кликати: «Авва, Отче!» (Рм. 8, 15) Як підкреслив Вселенський Архиєрей, у Святій Тайні Хрищення нам був подарований паросток нового, божественного життя, яке зростатиме аж до свого остаточного звершення у небесній славі; ми стали членами Церкви, родиною Господа Бога. Празник Пресвятої Тройці, який сьогодні відзначає Римо-Католицька Церква, запрошує нас роздумати над цією таємницею, як також і докласти усіх зусиль для того, щоб жити у єдності із Богом і між собою, за прикладом Триєдиного Бога. Бенедикт ХVІ наголосив, що усі ми покликані приймати та передавати правди нашої віри, жити взаємною любов’ю, любов’ю до усіх, розділяючи з ближніми радості і терпіння, навчаючись просити прощення і прощати, доцінюючи різні харизми (дари) під проводом Пастирів. Коротко кажучи, нам довірене завдання будувати церковну спільноту, трудячись для того, щоб вона дедалі більше ставала родиною, щоб її члени були спроможними віддзеркалювати красу Пресвятої Тройці і євангелізувати не лише словом, але й силою любові, якою живуть, немов випромінюючи її на інших.

 

Як підкреслив Святіший Отець, не лише Церква покликана бути образом-відображенням Одного Бога в Трьох Особах, але також і сім’я, що основана на подружжі між чоловіком та жінкою. Перша книга Старого Заповіту, книга Буття, навчає нас, що Господь Бог сотворив людину чоловіком і жінкою, даючи їм завдання множитись і наповняти землю; сотворив їх рівними у гідності, але із особливими та взаємодоповнюючими характеристиками, щоб вони були собі взаємно даром та реалізували своє покликання бути спільнотою любові і життя. «Любов є тим, що вчиняє людину правдивим образом Бога», – наголосив Єпископ Риму, звертаючись, передусім, до зібраних на VII Всесвітню зустріч родин, додавши, що, живучи подружнім життям, подруги не дарують один одному якусь частинку себе чи своєї активності, але усе своє життя, а подружня любов є плідною, оскільки вони бажають і трудяться для добра один одного у взаємному даруванні і прийнятті. Подружня любов є також плідною у щедрому та відповідальному народжуванні дітей та їхньому мудрому й дбайливому вихованні. Любов подружніх пар є плідною для усього суспільства, адже подружжя є першою і незамінною школою суспільних чеснот, таких як пошана до інших людей, вдячність, довір’я, відповідальність, солідарність, співпраця. Далі Папа заохотив подругів дбайливо піклуватись про їхніх дітей, передаючи їм силу віри, вказуючи їм на високі цілі та підтримуючи їх у їхніх немочах. А звертаючись до дітей, Святіший Отець наказав завжди підтримувати з батьками глибокі зв’язки любові та дбайливої опіки.

 

Вселенський Архиєрей підкреслив, що план Господа Бога щодо людської пари знаходить свою повноту в Ісусі Христі, Який вивищив подружній союз, зробивши його Святою Тайною. «Дорогі подружні пари, через особливий дар Святого Духа Христос вчиняє вас учасниками Своєї подружньої любові, роблячи вас знаком Своєї любові до Церкви: любові вірної і цілковитої. Якщо ви приймете цей дар, щодня з вірою відновлюючи ваше «так», із силою, яка приходить від ласки Святої Тайни, також і ваша сім’я житиме Божою любов’ю, за прикладом Пресвятої Родини з Назарету», – наголосив Папа Бенедикт ХVІ, заохочуючи сім’ї часто підносити свої молитви до Пресвятої Богородиці і до Її святого Обручника Йосифа, просячи у них допомоги, щоб вони навчили вас приймати Божу любов, так як вони її прийняли.

 

«Ваше покликання не є легким – підкреслив Папа, звертаючись до подружніх пар, – особливо сьогодні, але дійсність любові є чудовою, єдиною силою, яка може насправді перемінити світ». У книзі Буття, Бог довіряє людській парі усе Своє творіння, щоб вони ним опікувались, вчиняючи людей Своїми співробітниками у перетворенні світу за допомогою праці, науки та техніки. Чоловік та жінка є Божим образом також і в цьому важливому ділі, яке повинні звершити із такою ж любов’ю Творця.

 

«Сім’я, праця, відпочинок – це три Божі дари, три виміри нашого існування, які повинні знайти гармонійну рівновагу. Гармонійно поєднувати час праці і потреби сім’ї, професію та материнство, працю та відпочинок є важливим у будуванні суспільства з людяним обличчям. У цьому завжди віддавайте перевагу логіці «бути», ніж логіці «мати»: перша із них будує, а друга – руйнує. Необхідно вчитись вірити, перш усього, у сім’ю, у правдиву любов, яка походить від Бога і єднає нас із Ним», – зазначив Вселенський Архиєрей.

 

Джерело: Радіо Ватикан