//

Бенедикт ХVІ: Необхідно повернутись до Бога, щоб людина могла бути людиною

На початку своєї проповіді, виголошеної 4 жовтня 2012 р. в Лорето, Святіший Отець Бенедикт ХVІ пригадав, що 4 жовтня 1962 року до цього санктуарію прибув, як паломник, Блаженний Папа Іван ХХІІІ, бажаючи ввірити Пречистій Діві Марії ІІ Ватиканський Собор, який мав розпочатись тиждень пізніше. З цієї нагоди, тогочасний Вселенський Архиєрей Іван ХХІІІ, плекаючи глибоку синівську любов до Небесної Матері, звернувся до Пресвятої Богородиці із молитовним проханням про благодать, щоб і вони, Папа разом із усіма єпископами, увійшли до базиліки святого Петра, як Апостоли Христові до світлиці Тайної Вечері, маючи одне серце, яке б’ється лише любов’ю до Ісуса та до душ, з бажанням жити та служити окремим людям та усьому народові.

 

Після 50 років від того моменту, також і Папа Бенедикт ХVІ прибув до Лорето як паломник, щоб ввірити Пречистій Діві Марії дві важливі церковні ініціативи: Рік віри, який розпочнемо 11 жовтня, у 50 річницю відкриття ІІ Ватиканського Собору, та Звичайну Генеральну Асамблею Синоду Єпископів, скликану Єпископом Риму, яка відбувається у жовтні і має як тему «Нова євангелізація для передання християнської віри».

 

Серед іншого, Папа пригадав, що в Апостольському Листі з нагоди проголошення Року Віри, він заохотив усіх єпископів світу з’єднатись із Наступником Святого Петра, щоб пригадати цінний дар віри. «І саме тут, у Лорето, маємо нагоду вступити у школу Діви Марії, яку названо «блаженною», адже «повірила» (див. Лк. 1,45). Цей санктуарій, – мовив далі Папа Бенедикт ХVІ, – що побудований навколо Її земного будинку, зберігає пам’ять про момент, коли ангел Господній прийшов до Марії з великою вісткою про Воплочення, і Вона дала свою відповідь. Це скромне помешкання є свідком конкретної та відчутної події, найбільшої в нашій історії – Воплочення». Святіший Отець підкреслив, що Пречиста Діва Маріє є привілейованим шляхом, яким Бог прийшов у світ, щоб жити серед нас. (пор. Ів. 1,14). Марія пожертвувала власне тіло Господеві, цілковито віддала себе Божій волі, стаючи місцем Божої присутності та проживання. Після ангельського благовіщення Марія промовила: «Ось я слугиня Господня, нехай зі мною станеться по твоєму слову» (Лк. 1,38). «Воля Марії збігається із волею Сина у єдиному плані любові Отця й у Ній єднаються небо і земля, Бог-сотворитель та Його сотворіння. Бог стає людиною, Марія стає «живим помешканням» для Господа, храмом, у якому живе Всевишній», – мовив Святіший Отець.

 

Папа Іван ХХІІІ, прибувши до Лорето 50 років тому, запрошував роздумувати над цією таємницею, призадуматись над тим об’єднанням неба і землі, що є ціллю Воплочення Божого Сина і Його спасенної місії на землі. Цей заклик, за словами Бенедикта ХVІ, актуальний і сьогодні. Особливо у наш час, коли відчуваємо кризу, і то не лише в еконономічній сфері, але й інших ділянках суспільного життя, Воплочення Божого Сина говорить нам про те, які ми цінні в очах Господа Бога, які ми Йому дорогі і який цінний Бог для людини. Без Бога людина дозволяє своєму егоїзмові взяти верх над солідарністю та любов’ю, матеріальним речам над духовними цінностями, «мати» над «бути». «Необхідно повернутись до Бога, щоб людина могла бути людиною», – підкреслив Вселенський Архиєрей, додавши, що з Богом навіть у важкі життєві моменти, під час кризи, людині не бракує надії, адже, як навчає нас Воплочення, ми ніколи не є самі, Бог ввійшов у нашу історію і нас супроводжує.

 

Святіший Отець зазначив, що Пречиста Діва Марія відкриває перед нами двері свого Дому; провадить нас, щоб ми увійшли у волю Її Сина, підкреслюючи, що саме віра дає нам дім у цьому світі, що єднає нас в одну родину, роблячи нас усіх братами та сестрами. Роздумуючи про Марію, потрібно запитати себе: чи також і ми бажаємо бути відкритими на Господа, чи хочемо пожертвувати Йому наше життя, стати Його помешканням, чи може боїмося, що Божа присутність може стати якимось обмеження нашої свободи?! Проте, власне Бог нас вчиняє вільними, звільняє нашу свободу від замкнення у собі, від прагнення влади, багатства, панування, і вчиняє її спроможною відкритись на вимір, що її реалізує у повноті.

 

Єпископ Риму також наголосив, що подія Благовіщення виявляє нам, що Бог бажав вільного прийняття Марією спасенного плану, бажав, що Вона вільно прийняла до Свого лона Божого Сина, а також і те, що Бог чекає на «так» кожної людини. Він сотворив свого співрозмовника вільною особою і хоче, щоб Його сотворіння відповіло Йому цілковито вільно. «Так» Марії було наслідком Божої благодаті, однак, благодать не виключає свободи, але, навпаки, – її творить і підтримує. Віра не позбавляє людини нічого, але уможливлює їй повне та остаточне самоздійснення.

 

На закінчення Папа Бенедикт ХVІ ввірив Пречистій Діві Марії всі труднощі, які переживає наш світ, шукаючи спокою та миру, усі проблеми багатьох сімей, які дивляться у майбутнє з тривогою, усі бажання молоді, яка відкривається на життя, усі терпіння тих, які очікують жестів та виявів солідарності та любові.

 

Джерело: Радіо Ватикан