//

Бенедикт ХVІ: Молитва – необхідний і надійний засіб для отримання спасіння

«Дорогі брати та сестри, сьогодні літургічно спогадуємо пам’ять святого Альфонса Марії де Ліґуорі, єпископа та доктора Церкви, засновника Згромадження Найсвятішого Відкупителя (Редемптористів), покровителя тих, що вивчають моральне богослов’я і сповідників. Святий Альфонс – це один з найпопулярніших святих ХVІІІ століття, завдяки своїй простоті та безпосередності і через свою доктрину про Святу Тайну Покаяння: у період пануючого ригоризму, що був наслідком янсенізму, він радив священикам уділяти цю Святу Тайну так, щоб виявити радісні обійми Бога-Отця, Який у Своєму безмежному милосерді не втомлюється приймати розкаяну дитину», – цими словами 1 серпня 2012 р. Папа Бенедикт ХVІ розпочав загальну аудієнцію з вірними, яка відбулась на площі перед Апостольським палацом у містечку Кастель Ґандольфо, поблизу Риму, де Папа проводить літні місяці.

 

Далі Вселенський Архиєрей наголосив, що сьогодні маємо чудову нагоду, щоб застановитись над повчанням святого Альфонса про молитву, окремо зупинившись над його трактатом з 1759 року на тему молитви, який на думку святого був найкориснішим серед усіх написаних ним творів. У цьому трактаті святий Альфонс описує молитву як «необхідний і надійний засіб для отримання спасіння й усіх благодатей, які нам необхідні для його здобуття». За словами Єпископа Риму, у цих словах є синтез того, як святий де Ліґуорі розумів молитву.

 

Те, що він вважав молитву засобом, вказує на ціль, яку необхідно досягти. Господь Бог сотворив нас з любові, щоб подарувати нам життя у повноті, але ця мета, життя у повноті, з причини гріха від нас дещо віддалилась і лише Божа благодать може вчинити її для нас доступною. Щоб краще пояснити цю фундаментальну істину та щоб усвідомити людям небезпеку, яка чигає, святий Альфонс випрацював відоме правило (принцип): «Хто молиться, той спасається, а хто не молиться, той втрачає свою душу!» Додаючи, що без молитви надзвичайно важко людині спастися, практично неможливо, натомість з молитвою дуже легко осягнути спасіння. Він навчав, що якщо ми не молимось, то для нас немає вибачення, адже ласка молитися дана кожному; якщо не спасемось, то це буде нашою провиною, адже ми не використали також цінного засобу спасіння – молитви.

 

А наголошуючи на тому, що молитва є необхідним засобом, святий Алфонс бажав підкреслити, що у кожній життєвій ситуації не можна не молитись, зокрема, під час випробувань та труднощів. «Ми повинні завжди з надією стукати у двері Господні, знаючи, що Він у всьому дбає про Своїх дітей, про нас. Саме тому, ми запрошені не боятись звертатись до Нього і з надією представляти Йому наші прохання, у впевненості того, що отримаємо те, чого потребуємо», – наголосив Папа Бенедикт ХVІ, після чого додав, що центральним запитання є те, що, насправді, є необхідним у нашому житті. На це запитання, запропонував Вселенський Архиєрей, варто відповісти разом із святим Альфонсом Марією де Ліґуорі: «Здоров’я та усі благодаті, які для нього необхідні». Очевидно, автор цих слів не мав на увазі лише здоров’я фізичне, але, в першу чергу, здоров’я душі, яке дарує нам Ісус. Найбільше ми потребуємо присутності Ісуса Христа у нашому житті, що робить нас вільними і вчиняє наше життя повністю людським, а отже, повним радості. А прийняти Христа до нашого життя ми можемо лише через молитву.

 

На закінчення Вселенський Архиєрей вказав на те, що святий Альфонс подає у приклад святого Філіппо Нері, який, лише прокинувшись зі сну, молився такими словами: «Боже, тримай сьогодні руки над Філіппо, бо якщо ні, то Філіппо тебе зрадить». Великий реаліст Філіппо Нері, просив у Бога чувати над ним, над кожним його днем. Також і ми, наголосив Папа Бенедикт ХVІ, усвідомлюючи нашу слабкість, нашу немічність, повинні покірно просити у Господа допомоги, ввіряючись Його безмежному милосердю. Єпископ Риму, пригадуючи повчання святого Альфонса, заохотив усіх не боятись звертатись до Бога із проханнями, підносити наші молитви до небес, просячи усього того, що нам необхідне. І будьмо впевнені, що Господь ніколи нас не залишить із порожніми руками, Він ніколи не залишить без Своєї допомоги тих, які щиро та з покорою до Нього звертаються.

 

«Дорогі друзі, святий Альфонс пригадує нам, що взаємини із Богом є суттєвими у нашому житті», – підкреслив Папа, заохочуючи усіх християн до щоденної приватної молитви та до участі у Святих Тайнах, завдяки яким зможемо налагодити та щоразу зміцнювати добрі стосунки із Господом Богом.

 

Джерело: Радіо Ватикан