//

Бенедикт ХVІ: "Ми зможемо прямувати вперед тільки тоді, коли спільно звернемо наш погляд на Христа"

18 травня 2012 р., Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ прийняв на окремій аудієнції останню за чергою групу єпископів США, які брали участь у у візиті «Ad limina apostolorum», серед яких владик Східних католицьких Церков. Візит Єпископської Конференції США, як вже було сказано, розпочався 4 листопада 2011 року і тепер добіг до кінця, адже єпископи прибували окремими групами, згідно з своїми церковними регіонами.

 

Католицька Церква латинського обряду нараховує у США 31 архидієцезію та 146 дієцезій латинського обряду, а також один військовий ординаріат.

 

Східні католицькі Церкви у США мають 2 архиєпархії та 15 єпархій. До складу Філядельфійської української греко-католицької митрополії входять 3 єпархії – Пармська, Чікаґська та Стемфордська.

 

До Піттсбурґської Візантійської Митрополії в США, яка об’єднує вірних, що належать до мукачівської греко-католицької традиції, започаткованої Ужгородською Унією 1646 року, і яку очолює Архиєпископ-митрополит Вільям Чарльз Скурла, входять єпархії Пассейка, Парми та Феніксу. Крім того в США є ще 9 єпархій інших східних Церков, які безпосередньо підпорядковані Апостольській Столиці, серед них мелхітська, сирійська, маронітська, румунська, халдейська, сиро-малабарська.

 

У візиті від греко-католицької Церкви США брали участь Владика Стефан Сорока, Архиєпископ-Митрополит Філадельфійський, та єпископи Річард Семінак, Єпарх Чіказький, Владика Павло Хомницький, ЧСВВ, Єпарх Стемфордський та Владика Іван Бура, Апостольський адміністратор Пармської єпархії. Українська греко-католицька Церква у США ще має 4 єпископи-емерити: Стефана Сулика, Інокентія Лотоцького, ЧСВВ, Василія Лостената Роберта Москаля.

 

Звертаюючись до єпископів, Папа мовив:

«Наша сьогоднішна зустріч закінчує серію візитів «Ad limina» Єпископів Сполучених Штатів Америки. Протягом минулих шести місяців я прагнув призадуматись разом із вами і вашими братами в єпископстві над деякими невідкладними духовними та культурними питаннями, що потребують уваги Церкви у вашій країні з перспектики нової євангелізації.

 

Я особливо задоволений, – сказав Бенедикт ХVІ, – що ця наша остання зустріч відбувається у присутності Єпископів різних Східних Церков в Сполучених Штатах Америки, оскільки ви і ваші вірні в особливий спосіб втілюєте етнічні, культурні та духовні цінності минулої та сьогоднішньої американської католицької спільноти. Протягом історії американська Церква старалась пізнати та включити цю різноманітність і досягнула цієї мети, хоч і не без труднощів, будуючи єдність в Христі та апостольській вірі, яка відзеркалює вселенськість, що є непомильним знаком Церкви. Це сопричастя знаходить своє джерело і зразок у таїнстві Триєдиного Бога. як знакові і таїнству остаточного покликання та призначення всього людського роду.

 

Через наші зустрічі, ви і ваші брати у єпископстві, постійно підкреслювали важливість зберігати, плекати та сприяти цьому дарові католицької єдності, як основній умові для звершення місії Церкви у вашій країні».

 

Святіший Отець висловив признання єпископатові за невтомні зусилля, спрямовані на душпастирську опіку та благодійну допомогу іммігрантам, згідно із кращими традиціями католицької Церкви в США. Явище імміграції в Америці постійно зростає і Церква старається надати всебічну поміч, зокрема, у справі об’єднання сімей.

 

За словами Бенедикта ХVІ, католицька Церква у США покликана прийняти, втілити та розвивати багату спадщину віри й культури численних груп іммігрантів, беручи до уваги не тільки їхні окремі обряди, але також і країни походження. Це вимагає особливого душпастирського дбання на служінні єдності Церкви, адже йдеться не лише про пошану до мовного різноманіття, але й про підтримку церковних традицій іммігрантів та про забезпечення відповідними соціальними програмами.

 

Папа відзначив позитивний вплив нової євангелізації та зусилля, спрямовані на те, що заохотити вірних, як на особистому рівні, так і на рівні різних церковних асоціацій та організацій, діяти спільно і злагоджено, одноголосно висловлюватись щодо актуальних сучасних проблем. Бенедикт ХVІ нагадав слова, сказані під час Апостольського візиту до США: «Ми зможемо прямувати вперед тільки тоді, коли спільно звернемо наш погляд на Христа».

 

Папа висловив сподівання, що Рік Віри, який розпочнеться 12-го жовтня цього року, 50-тий ювілей Другого Ватиканського Собору, спонукає прагнення всієї католицької спільноти Америки з радістю та вдячністю наново відкрити неоціненний скарб нашої віри. Із сучасним поступовим послабленням традиційних християнських цінностей і загрозою часу, в якому вірність Єваагелію може даватись дорогою ціною, Христова істина потребує не тільки зрозуміння, чіткого вираження та захисту, але її потрібно радісно і впевнено пропонувати як ключ до справжнього людського здійснення та для добробуту всієї спільноти.

 

«Закінчуючи ці зустрічі, – мовив Папа, – я охоче приєднуюсь до всіх вас, дякуючи Всевишньому Богові за знаки нової життєздатності та надії, якою Він поблагословив Церкву в Сполучених Штатах Америки. Одночасно, благаю Господа, щоб утвердив у вірі вас і ваших братів у єпископстві у важливій місії проводу католицькою спільнотою у вашій країні – в єдності, правді та любові, перед обличчям викликів майбутнього.

 

Вселенський Архиєрей з великою любов’ю звернувся до єпископів, священиків, богопосвячених осіб та всіх вірних, віддаючи їх під покров Непорочнозачатої Діви Марії, небесної Покровительки Сполучених Штатів Америки, та уділив Апостольське благословення як запоруку радості й миру у Господі.

 

Джерело: Радіо Ватикан