//

Бенедикт ХVI: лікарні є привілейованими місцями євангелізації

 "Лікарні є привілейованими місцями євангелізації, тому  що там,  де Церква є носієм присутності Бога, вона стає інструментом справжньої гуманізації людини і світу", - сказав Бенедикт ХVI 17 листопада учасникам зустрічі, яка з ініціативи Папської ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я завершилася у Ватикані.

 

Тема форуму звучала: "Лікарня - місце євангелізації. Місія людська і духовна». У своїй промові Папа зазначив, що для роботи в лікарні потрібно мати спеціальне покликання і переживати свою діяльність як "людську та духовну місію".

 

Папа зазначив, що під час економічної кризи, коли на охорону здоров'я призначається все менше коштів, лікарні та медичні установи повинні переглянути свою роль, щоб охорона здоров'я не стала  простим "продуктом", який піддається законам ринку і доступний тільки для небагатьох , але має бути універсальним благом, яке потрібно забезпечити і захищати", - сказав Папа.


За словами Понтифіка, суспільство повинно приділяти особливу увагу гідності осіб, що страждають, за принципом субсидіарності та солідарності. "Сьогодні, з одного боку, через досягнення в галузі науки і техніки підвищується здатність фізичного оздоровлення хворих, проте з іншого, послабляється здатність турботи про людину, котра страждає, в її  унікальності. "Тому здається, що через занедбування етичних горизонтів медична наука має ризик втратити своє покликання служити кожній людині і людству на різних етапах його існування", - відзначив Папа.

 

На думку Понтифіка тільки, коли в центрі уваги медичної діяльності стане благо людини в його найбільш делікатних і беззахисних умовах, тоді можна уявити лікарню як "місце, в якому турбота про хворих не є звичайною роботою, але місією". На закінчення Папа наголосив, що сьогодні наше суспільство потребує добрих самарян зі щедрим серцем і відкритими руками для всіх, у свідомості, що міра людяності визначається відношенням до терпіння і терплячого.


За матеріфалами: http://be.radiovaticana.va