//

Беатифіковано Яноша Шефлера - мученика часів комунізму

Вітаючи прочан після молитви «Ангел Господній», Бенедикт XVI згадав про урочистість в Сату - Маре, яка проходила з нагоди беатифікації румунського мученика часів комунізму Яноша Шефлера родом з Трансільванії. Він був єпископом, котрий під час Другої світової війни управляв двома латинськими єпархіями в Румунії: Сату - Маре і Орадеа –Маре.

 


Він народився у 1887 р. в землеробській угорській родині з Трансильванії, яку Бог наділив десятьма дітьми. В підлітковому віці відчув священицьке покликання. Інтелектуальні здібності хлопця помітив місцевий парох, котрий запропонував допомогу в здобутті освіти, відправивши його на навчання до єзуїтів. Пізніше став семінаристом  теологічного факультету у Будапешті (1906-1910). Після висвячення переїхав до Риму, де в 1912 р. у Григоріанському Університеті отримав вчений ступінь доктора канонічного права. Після повернення на батьківщину  працював пастирем і академіком, організовував католицькі колегіуми, навчав в семінарії, писав релігійні книжки, формував інтелектуалів. У 1942 р. Пій XII призначив його наставником латинської єпархії Сату - Маре і апостольським адміністратором єпархії Орадеа -Маре. Як єпископ відзначався активністю, старанністю, розсудливістю і вимогливістю.

 


Справжнім випробуванням для єпископа Шефлера став румунський шлях до комунізму. Після входу в 1944 р. Червоної Армії  у Трансільванію розпочалися переслідування Католицької Церкви. Через три роки все ще більше загострилось, і в умовах чистки єрарх потрапив до в'язниці. Таємна міліція секретаріату пробувала переконати його  перейти  на православ'я. Взамін Щефлер міг би  стати патріархом Румунії, та він  рішуче відмовився. Його змушували до тяжких фізичних робіт, пов'язаних з численними тортурами. Після однієї з таких тортур 5 грудня 1952 р Янош Шефлер помер.

 


Беатифікацію від імені Папи провів префект Конгрегації Канонізації Святих кардинал Анджело Амато. В урочистості в Сату – Маре взяли участь кардинал Петер Ердо а також митрополит Бухаресту Архиєпископ Йоан Робу.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie