//

BBC покаже трисерійний фільм про католиків

Британська телекомпанія ВВС Four зняла трисерійний фільм про сучасне життя католиків у Великобританії. У трьох фільмах – про чоловіків, про жінок і про дітей – запропонований погляд на різноманітні реалії, які представляють католицизм як багату, але складну ідентичність, і як вона впливає на життя людей.


«Цей фільм не можна пропустити»,– зазначив Архиєпископ Вестмінстеру Вінсент Нікольс.– «Всі три серії зняті із великим чуттям і справжньою красою, тому я рекомендую їх».


Режисером фільму виступив Річард Олвін. Показ цих фільмів, кожен з яких триває 60 хвилин, почнеться у четвер, 23 лютого, о 21:00 місцевого часу.


Перший фільм під назвою «Священики» показує життя та історію покликання кількох семінаристів.


Роб Хант навчається на першому курсі семінарії у Аллен Холл. Народжений у католицькій сім’ї, він роками ігнорував свою віру, мав кілька романтичних стосунків, працював на різних роботах, був фанатом групи хеві-метал, а потім зрозумів, що його життя йде не тим шляхом. Тоді він вважав, що його шанси стати священиком такі ж, як і космонавтом.


Ендрю Галлахер навчається на останньому році семінарії. Зараз йому 30. Перед вступом до семінарії працював в юридичній фірмі. Намір стати священиком вважає не зміною напрямку кар’єри, а відповіддю на життєве покликання – ще в школі його прізвисько було «священик».


Ендрю Коннік також навчається на останньому курсі семінарії. Завершуючи навчання в університеті, зрозумів, що більше не може протистояти покликанню, яке слідувало за ним впродовж усього життя.

 


Другий фільм «Діти» буде транслюватись 1 березня о 21:00 год.


Цей фільм був знятий в період між Великим постом і літом 2011 року в початковій католицькій школі. На той час там навчалось 33 учнів, шестеро з яких готувались до першої Сповіді і Причастя.


Річард Олвін показує, як суть католицизму закладають в серця і розум дітей. З однієї сторони, їх заохочують насолоджуватися багатством природи, що оточує їх, а водночас пам’ятати про тих, кому в житті менше поталанило, ніж їм, роздумуючи про смерть і Воскресіння Христа.

 


Третій і останній фільм «Жінки» вийде в ефір 8 березня о 21:00 год. і розповість про католицьких жінок, як католицизм формував їх життя, а також як воно бути католичкою у британському сьогоденні.


Цю серію Річард Олвін знімав у Вестмінстерській катедрі, де зустрівся з жінками, котрі прислуговують при храмі, займаються волонтерством і є членами парафії загалом.


Роуз є відповідальною за ризницю у храмі. До її завдань входить дбати про те, щоб молитовні зібрання і богослужіння проходили гладко, вона готує вівтар для шести щоденних Літургій, а також дбає про те, щоб священики отримували все необхідне для того, щоб служити вірним. Навернувшись в католицизм, Роуз зрозуміла, що ця віра є якорем в її житті, який захищає у потребі.


В іншому місці режисер зустрічається на сходах до катедри із лікаркою на пенсії, для котрої католицизм поставив певні виклики. Вона не змогла прийняти усю науку Церкви, і тому лише час від часу заходить до храму. Однак, не зважаючи на ці труднощі, вона відчуває, що її католицька ідентичність залишається сильною і є важливим моральним стержнем, який допомагає втриматись серед хаосу життя.


За матеріалами catholicnews.org.uk