//

Атеїстів в світі стає менше

Згідно з щорічним звітом Міжнародного Бюлетеня місіонерських досліджень (International Bulletin of Missionary Research; абревіатура IBMR), атеїстів в світі стає менше в середньому на 300 чоловік в день. Зате кількість християн збільшується щодня в середньому на 80 тисяч: кількість католиків зростає щодня на 31 тисячу, а кількість харизматів – на 37 тисяч. Помітна і експансія ісламу: мусульман щодня додається 79 тисяч.


Категорію мучеників за віру переважно складають християни: щодня в середньому 270 чоловік з їх числа вмирають за свою віру. Всього за останніх 100 років число християнських мучеників досягло майже мільйона. Для порівняння, в 1900 р. таких було всього 34 тисячі.


Не дивлячись на бурхливу експансію ісламу, більшість віруючих земної кулі – як і раніше християни. Християн – 2,3 мільярда, тоді як мусульман – 1,6 мільярдів, індусів – трохи  менше мільярда, буддистів – трохи менше 500 мільйонів. Атеїстів – 137 мільйонів і їх число постійно зменшується.


Серед християн найбільше католиків – 1.160 мільярда, протестантів 426 мільйонів, православних 171 мільйон, англікан 87 мільйонів. 378 мільйонів належать до незалежних (здебільшого харизматичних) Церков, 35 мільйонів – так звані «маргінальні християни», що в тій чи іншій мірі відкидають догмат Святої Трійці.


Останнім часом помітним явищем стало організаційне дроблення християнського співтовариства. В даний час нараховується 42 тисячі Церков і спільнот церковного типу, тоді як в 1900 р., коли зародився екуменічний рух, їх було всього 1600. Найбільше з'являється нових спільнот харизматичного спрямування. Харизмати міцно утримують перше місце і з  динаміки індивідуальних навернень: як сказано вище, їх в середньому стає більше на 37 тисяч чоловік щодня.


Сукупний бюджет всіх християнських Церков і спільнот церковного типу, призначений на суто релігійні цілі, складає 545 мільярдів доларів на рік, тобто в середньому 1,5 мільярда в день. Очікується, що в 2011 р. буде поширено 71 мільйон екземплярів Святого Письма. У християнських Церквах, спільнотах і їх дочірніх організаціях задіяно 600 мільйонів комп'ютерів. Два мільярди чоловік хоча б раз на місяць слухають католицьку радіопрограму або дивляться католицьку передачу по телевізору. Очікується, що в 2011 р. християнами буде видано 7,1 мільйон релігійних книг. Для порівняння, в 1970 р. таких було 1,8 мільйонів.

 

Джерело: sibcatholic.ru