//

Атаки на християн в Єгипті спровоковані політичними мотивами

– Для мирного майбутнього у Єгипті, вкрай потрібна тісна співпраця поміж мусульманами і християнами, – вважає апостольський нунцій в Єгипті, архиєпископ Майкл Фітцджеральд. Посилаючись на ідею створення християнської політичної партії він зазначає, що тепер творити нові групи не є таким першочерговим завданням, як обов'язок брати участь у суспільному житті. Таким чином, співпрацюючи з послідовниками ісламу, можна реально побудувати суспільство, яке поважає існуючі релігійні відмінності та визнає рівність усіх громадян.


– За останніми нападами на єгипетських християн стоїть в основному політика, а не релігія, – підкреслює єпископ Луксору, Йоханнес Закарія. Він зазначає, що служби, вірні Мубаракові, раніше використовували спеціальних палафітів, тобто ісламських екстремістів, для нападів на християн. Все це зорганізовано для дестабілізації ситуації в Єгипті.


Архиєпископ зазначає, що християнсько-мусульманські відносини нагадують піраміду – у підніжжі якої є добрі братерські стосунки, однак що вище, то більше ці стосунки стають важкими і складними. Єпископ Закарія також зазначає, що у стосунках, як і раніше, не вистачає зрілості, відповідальності та готовності до справжнього діалогу. Єпископ Луксору докоряє тим  на Заході, хто найперше думає про Єгипет, як про державу з прибутками від збуту нафти і забуває про важку долю тисяч єгиптян, що живуть у злиднях і часто страждають від нападів фундаменталістів.


За матеріалами Radio Watykańskie