//

Архиєпископ Загреба: секуляризація – головний виклик для Церкви

В суботу 4 червня Св. Отець відвідає з апостольським візитом Хорватію. Архиєпископ Загреба Йосип Бозаніч відповів на питання кореспондента Радіо Ватикан з приводу підготовки в країні до прийому Бенедикта XVI, як на єпархіальному, так і національному рівні. З моменту офіційного оголошення дати візиту кожна єпархія розробила спеціальні програми, які б залучили молодь і сім'ї. Молоді парафіяни ведуть підготовку до візиту, організовуючи молитовні зустрічі і поклоніння Найсвятішим  Дарам, для сімей проводяться спеціальні катехитичні зустрічі. Багато хто відгукнувся з ентузіазмом на запрошення взяти участь в зустрічі з Папою і супроводжують підготовку своєю молитвою. Все крутиться довкола девізу поїздки Св. Отця до Хорватії – «Разом в Христі». Христос, продовжив архиєпископ Загреба, пояснюючи вибір девізу, є скелею, на якій кожен віруючий, кожна християнська сім'я повинна побудувати свій будинок, щоб  він встояв перед труднощами  життя.

 

Далі, згадуючи про труднощі, з якими зустрічається в наші дні Церква в Хорватії, монс. Бозаніч підкреслив, що секуляризація все сильніше розвивається в їх суспільстві і має величезний вплив особливо на нові покоління. Сім'ям також доводиться нелегко через  безробіття, соціальні і економічні труднощі. Церква в Хорватії, зі свого боку, прагне привернути увагу державних інститутів, щоб ті допомогли сім'ям не лише словами, але і конкретними діями. «Сім'ю необхідно захищати, - підкреслив монс. Бозаніч. - Саме від сім'ї залежить майбутнє Церкви і суспільства».

 

4 червня Бенедикт XVI зустрінеться з хорватською молоддю. Більшість  учасників належить до покоління, що народилося після падіння комуністичного режиму. Тому їх життя мало відрізняється від життя інших європейських хлопців і дівчат, але в той же час, додав монс. Бозаніч, для них Церква є домом, сім'єю, яка піклується про них. Часто сама молодь пропонує в нові ініціативи: паломництва, молитовні чування і т.д.

 

5 червня Папа відвідає могилу Блаженного Степінаца. За словами архиєпископа Загреба, для Церкви в Хорватії кардинал Степінац є прикладом вірності Христу, Церкви і Св. Престолу. «Блаженний Степінац, - продовжив монс. Бозаніч, - був справжнім пастирем. Він захищав фундаментальні права кожної людини і кожного народу, а також виступав на захист жертв переслідувань. Для нас і для Церкви він став живим свідком християнської надії, що народжується від твердого переконання у вірності Бога, яка веде добро до перемоги. Блаженний Степінац був також людиною совісті: для того, щоб не йти наперекір власним переконанням і не зрадити обітниці, даній Ісусові і Церкві, він не пішов на компроміс, свідомо прийнявши мучеництво».

 

Джерело: Радіо Ватикан