//

Архиєпископ вимагає припинити утиски католиків у Боснії і Герцеговині

Ставлення до католиків у Боснії та Герцеговині повинно бути таким самим, як і до інших представників суспільства. Таку позицію висловив кардинал Вінко Пуліч, Архиєпископ Сараєво, під час візиту до католицької благодійної організації Допомога Церкві у потребі.


На ринку праці, на навчанні та інших сферах соціального життя католиків систематично утискають,– розповідає кардинал Пуліч. Метою цих утисків є заставити християн покинути країну. Церковну землю та споруди, конфісковані в період комунізму, не повертають, щоб отримати дозвіл на будівництво нового храму слід чекати роками. Уряд «не зацікавлений повертати Католицькій Церкві її власність», однак мусульманам власність повернули.


Як інформує видання wheregodweeps.org, 66-річний кардинал із занепокоєнням розповідає про зріст ісламізації у Боснії та Герцеговині. За останні роки лише у Сараєво було споруджено близько 70 мечетей. На сьогодні у країні вже є від 3 до 5 тисяч ваххабі (члени радикального сунітського руху, який є офіційною релігією у Саудівській Аравії), які намагаються здобути вплив на суспільство. «Ніхто х членів уряду не відважиться зробити що-небудь, щоб зарадити цьому розвитку»,– зазначає Архиєпископ Сараєво.


За словами кардинала, Католицька Церква є єдиною силою в суспільстві, яка намагається добитись того, щоб представники різних груп населення та релігій жили разом мирно і рівноправно: «Ми є меншиною, але становимо конструктивну силу, яка намагається докластись до успішного майбутнього суспільства».


40% населення країни становлять послідовники ісламу, 31% – представники Сербської Православної Церкви. Католики становлять близько 10% населення. Слід зазначити, що із 820 тисяч католиків, що проживали у Боснії та Герцеговині з 1992 по 1995 рік, залишилося всього 460 тисяч, і хвиля еміграції триває.