//

Архиєпископ Вельйо: Міжнародна допомога для країн Східної Африки запізніла і недостатня

"Нелюдською річчю є пасивне споглядання трагедії мешканців Рогу Африки. Відповідальність за віднайдення швидкого та ефективного вирішення кризи лежить на кожному з нас". Так Архиєпископ Антоніо Марія Вельйо висловився щодо ставлення країн благодійних організацій, які дійсно можуть допомогти мільйонам голодуючих африканців. Він нагадує, що вже щонайменше з листопада минулого року попереджають про гуманітарну катастрофу, яка може трапитись.  "Допомога прийшла занадто пізно. Складається враження, що по суті ніхто насправді не хоче займатися  вирішенням цієї ситуації", – зауважує глава Папської Ради у Справах Душпастирства Мігрантів і Подорожуючих, водночас нагадуючи, що все ще багато рішень приймається лише на папері. Те ж саме стосується і коштів для допомоги, які замість того, щоб рятувати життя, залишаються на рахунках жертводавців.

 

Карітас  через своїх місцевих співпрацівників у даний час надає реальну допомогу мільйонам людей у п'яти країнах: Сомалі, Джібуті, Кенії, Ефіопії та Еритреї. Готові також в Уганді, Танзанії та у Південному Судані, де все більше відчуваються наслідки посухи. Основна допомога полягає у забезпеченні водою, їжею і ліками, а також у копанні криниць. При використанні примітивних знарядь це стає все важче робити, бо через зниження рівня ґрунтових вод тепер потрібно копати удвічі глибше, ніж кілька місяців тому, щоб дістатися до води. Найбільше людей умирає дорогою до таборів для біженців та відразу після прибуття до них, оскільки їх виснажені організми не в стані засвоїти доставлену допомогу. Жертвами у переважній більшості стають діти.

 

ЮНІСЕФ закликала авіаційні компанії допомогти із перевезенням продовольства до Африки, оскільки тонни продовольства зібрано в Бельгії, Франції та Італії. Однак, транспортні витрати величезні, часто навіть перевищують вартість наданої допомоги. Багато авіакомпаній відгукнулися на цей заклик і зобов'язалися протягом деякого часу безкоштовно транспортувати до Африки допомогу з Європи.

 

Організація Об'єднаних Націй попереджає, що впродовж наступних тижнів гуманітарна катастрофа може посилитися і, як передбачають, не спадатиме до грудня, що зумовить не тільки подальший голод, але і найнижчий за останні роки врожай, що в наслідку призведе до погіршення і без того драматичної ситуації.

 

За матеріалами Radio Watykańskie