//

Архиєпископ Томазі закликав не робити авторське право перешкодою для людей з обмеженими можливостями

Захист інтелектуальної власності є важливою вартістю, на яку треба зважати. Але обов’язково треба запевнити, щоб ці ж права не були бар’єром у рівному доступі до інформації, культури та освіти для неповносправних осіб, які мають проблеми з читанням і писанням. Про це говорив Архиєпископ Сільвано Томазі на конференції в Марокко щодо полегшення доступу до видань для осіб зі слабким зором.

 

Представник Святого Престолу в ООН у Женеві зазначив, що близько 300 мільйонів людей у світі страждають від серйозних захворювань очей. А 90 відсотків з них живуть у найбідніших країнах. Там «Голод за книжкою» є масовим явищем. У цьому контексті Архиєпископ Томазі нагадав, що Загальна декларація прав людини, яку прийняла Організація Об'єднаних Націй, гарантує кожному право вільно брати участь у культурному житті суспільства і насолоджуватися мистецтвом.

 

Дипломат Ватикану процитував вчення Церкви у цій галузі, зокрема, висловлене у енцикліці Папи Івана Павла II «Laborem exercens». Він підкреслив, що загальне добро треба  використовувати повною мірою для усіх, а не підпорядковувати інтересам будь-якої одної групи. «Підтримка сліпих і слабозорих осіб має важливе значення для поліпшення їхнього економічного і соціального статусу. Тому нашою колективною відповідальністю є – допомогти їм, готуючи таку підтримку, яка буде служити багатьом соціальним групам», – сказав Архиєпископ Томазі. Він додав, що політики покликані ухвалювати такі рішення, які ліквідують усі форми дискримінації.


За матеріалами http://pl.radiovaticana.va