//

Архиєпископ Томазі: світ повинен стати на сторону пакистанських християн

Представник Святого Престолу висловив задоволення у зв'язку зі звільненням пакистанської дівчини-підлітка, звинуваченої у богохульстві, повідомляє Радіо Ватикану. З іншого боку він зазначив, що все це є вираженням переважаючого у Пакистані беззаконня. У суботу Рімша Масіх покинула в'язницю у Равалпінді, де вона залишалася протягом трьох тижнів. Як повідомив міністр у справах національних меншин Пол Бхатті, "її перевезли до безпечного місця, де вона залишатиметься з сім'єю".

 

Справа Рімши Масіх, вважає Архиєпископ Сільвано Томазі, нагадала світові про переслідування християн у Пакистані в ім'я мнимого захисту від богохульства. Представник Ватикану в женевських установах ООН підкреслив, що Пакистан у цьому відношенні порушує міжнародне право й основні права людини. Справа Рімши Масіх була тим більш обурливою, що звинувачено неповнолітню й неповносправну особу. За словами ватиканського дипломата, міжнародне співтовариство має заступитися за християн, які часто стають жертвами боротьби з мнимими богохульниками.

 

"Становище релігійних меншин, особливо християн, у Пакистані проблематичне, – сказав Архиєпископ Томазі . – Закон про богохульство є інструментом, який використовується в основному для очищення країни від християн. Випадок із Рімшею повинен бути попередженням для нас. Тут потрібно поставити кілька основних питань. Перш за все, це те, чого навчають коранічні школи цієї країни, у більшості з яких домінують ісламісти, котрі  виключають будь-який діалог і терпимість. Місцеві органи влади повинні вживати великих зусиль, аби виховати новий менталітет. У цьому випадку світова громадська думка була висловлена дуже однозначно щодо захисту неповнолітньої та неповносправної особи. Таким чином ми можемо допомогти уряду і місцевим органам влади Пакистану більш ефективно захищати права всіх жителів країни, не розділяючи їх на громадян першої та другої категорії за їх релігійною приналежністю".