//

Архиєпископ Ріно Фізікелла представив інавгураційне богослуження Року Віри

У вівторок, 9 жовтня 2012 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг за участю архиєпископа Ріно Фізікелли, Президента Папської Ради сприяння новій євангелізації, що представив богослуження, яким 11 жовтня на площі Святого Петра Папа Бенедикт XVI відкриє Рік віри.

 

Насамперед, доповідач ще раз підкреслив той факт, що відкриття Року віри відбудеться саме в день 50-річчя початку Другого Ватиканського Собору. «Річниця Собору, – сказав він, – є нагодою повернутися до подій, які вирішальним чином позначили життя Церкви ХХ століття та нагодою перевірити вплив навчання Собору протягом цих десятиліть та на наступні роки, позначенні стараннями Церкви в справі нової євангелізації». За словами архиєпископа Фізікелли, вже сам Собор був моментом нової євангелізації, а його річниця заслуговує не лише на те, щоб про неї пам’ятати, але й щоб Церква її належно відсвяткувала.

 

Саме тому богослуження з нагоди початку Року віри пронизане знаками, які пригадуватимуть про Другий Ватиканський Собор. Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації розповів, що перед початком Святої Меси, читатимуться деякі уривки з 4 соборових конституцій. Далі, як і 12 жовтня 1962 року, відбудеться великий процесійний похід, в якому візьмуть участь всі єпископи, що братимуть участь в Євхаристійному богослуженні, а це Синодальні Отці, Президенти Єпископських Конференцій світу та 14 Отців Собору, що прибули до Риму, незважаючи на поважний вік. Доповідач пояснив, що запрошення отримали всі ще живі учасники Собору, яких залишилося 70. Більшість з них запевнили свою духовну участь у цих подіях.

 

Наступним етапом буде інтронізація Божого слова, що пригадуватиме урочисте внесення та покладення Святого Письма у центральному місці базиліки Святого Петра, де відбувалися засідання Собору, щоб пригадати Отцям, що вони є на служінні Божого слова. Буде використано амвон та Святе Письмо, що вживалися під час Собору.

 

Після Служби Божої буде проведений ще один акт, який пригадуватиме про те, що навчання собору живе та зберігає свою актуальність, і що його потрібно пізнавати та поглиблювати. Після закриття Собору Папа Павло VI вручив представникам різних суспільних категорій «Послання Божому люду». Ці самі послання тепер Папа Бенедикт XVI вручить представникам влади, світу науки, в тому числі і богослов’я, світу мистецтва, представникам жіноцтва, світу праці, молоді. А з огляду на 20-річчя Катехизму Католицької Церкви, дві його копії, приготовані спеціально з нагоди Року віри, Святіший Отець вручить представникам катехитів.

 

Архиєпископ Фізікелла перерахував поіменно як Отців Собору, що візьмуть участь в процесії та Службі Божій, так і тих, хто отримає з рук Бенедикта XVI «Послання до Божого люду». Він зазначив, що в їхніх рядах і відомі особистості, і звичайні віруючі з усього світу, що представляють різні сфери життя вірою, і саме такою є Церква. «Роки минають, але й надалі залишається сила Другого Ватиканського Собору, з його цілеспрямованим бажанням причинятися до того, щоб Христове Євангеліє досягнуло увесь світ», – відзначив Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації.

 

Джерело: Радіо Ватикан