//

Архиєпископ Ніколс: світ бізнесу потребує моральних принципів

Банкіри та бізнесмени по-одному поводяться вдома, а по-іншому на роботі. У бізнес-справах їх не зобов’язують жодні норми, навіть якщо в нормальному, сімейному житті вони є праведними людьми, – зазначив католицький примас Англії та Уельсу Архиєпископ Вінсент Ніколс. Він розповів, що у такому етичному роздвоєнні йому зізнаються самі бізнесмени, котрі усвідомлюють, що таке подвійне життя в кінцевому рахунку не є корисним ні для них, ні для фірми.


Архиєпископ Ніколс був запрошений на зустріч бізнес-еліти лондонського «City», керівних кадрів «FTSE 100», тобто компаній, на основі яких у Лондоні визначається фондовий індекс. Зустріч із католицьким примасом є одним із кроків, що мають допомогти відновити репутацію британських фінансів, зіпсовану кризою та скандалами. Саме тому вона пройшла під гаслом «кращий бізнес».


Лондонський Архиєпископ застеріг, що не існує готових рецептів для кризи. Однак істинним є те, що бізнесмени мають повернутись до основних моральних засад і на роботі. «Будьте такими, як олімпійці, котрі звичайно хочуть виграти, однак при цьому зберігають честь», – зазначив католицький єрарх, посилаючись на цьогорічні Ігри, що пройшли власне у Лондоні. На його думку, бізнесмени мають відновити свою культуру. Вони не можуть відкидати ідеали і принципи. «Вже чотири роки ми живемо в кризі і досі не зробили з неї висновків», – сказав католицький примас Англії та Уельсу.


Коментуючи для Ватиканського Радіо свою зустріч із британськими фінансистами, Архиєпископ Ніколс зазначив, що у самих бізнесменів вже дозріває усвідомлення необхідності реформ, в тому числі і етичного характеру.


«Обов’язком бізнесу є сприяти соціальній згуртованості. Зрештою, вона є вигідною для нього, бо якщо суспільство не має того, що його об’єднує, підприємництво не може процвітати. Тоді неможливо зрозуміти суспільство, побачити його потреби, на які бізнес має відповідати. Добрий бізнесмен також усвідомлює, що люди працюють найкраще тоді, коли пишаються своєю працею. Так формується суспільство. І на цій зустрічі ми прийшли до висновку, що добрий бізнес має на меті довгострокову користь, а це щось зовсім інше, ніж просто вигода», – наголосив Архиєпископ Вінсент Ніколс.


За матеріалами pl.radiovaticana.va