//

Архиєпископ Нікола Етеровіч представив ХІІІ Звичайну загальну асамблею Синоду Єпископів

У п’ятницю, 5 жовтня 2012 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг за участю архиєпископа Ніколи Етеровіча, Генерального Секретаря Синоду Єпископів, який представив ХІІІ Звичайну загальну асамблею Синоду Єпископів, що відбуватиметься у Ватикані від 7 до 28 жовтня на тему «Нова євангелізація для передавання віри».

 

Архиєпископ Етеровіч пригадав, що Церква отримала від воскреслого Христа завдання «іти по всьому світу та звіщати Євангеліє кожному створінню». І це завдання залишається незмінним, хоч змінюються ті, до кого скерована благовість та культурні й суспільні умови, в яких вони живуть. Синодальні Отці шукатимуть відповідей на сучасні виклики євангелізації. Доповідач звернув увагу на три аспекти, в яких відбуватимуться праці Синоду, а це: духовний вимір, душпастирська богословська призадума та організаційне приготування.

 

Синодальні праці супроводжуватимуться молитвою, адже, за словами Генерального Секретаря, християнин покликаний молитися безперервно. Він пригадав про прощу Папи до Лорето та чотири урочисті богослуження, які Бенедикт XVI очолить в рамках Синоду. Крім того, молитва передбачена в денному розпорядку, а Генеральний Секретаріат отримав від різних осіб та спільнот в усьому світі запевнення в молитві за Синод.

 

Архиєпископ Етеровіч представив шлях богословського приготування до Синоду, а це – оприлюднення Lineamenta (Напрямних ліній), на основі яких, у співпраці з єпископатами, які надіслали відповіді на спеціальні анкети, приготовано Instrumentum laboris (Робочий документ). Доповідач також звернув увагу на деякі документи Папи, які сприяли поглибленню головної теми.

 

Щодо організаційного аспекту, то Генеральний Секретар Синоду розповів, що з уряду в Синоді беруть участь Глави Східних Католицьких Церков та керівники дикастерій Римської Курії. Синодальних Отців призначає Папа, Єпископські Конференції, Синоди східних католицьких Церков та Спілка Генеральних Настоятелів. Завданням Секретаріату Синоду є подбати про ратифікацію цих призначень Святішим Отцем, як також представити експертів та спостерігачів. Як зазначив доповідач, це буде найчисленніший в історії Синод.

 

Архиєпископ Нікола Етеровіч також розповів про програму синодальних праць, якою передбачено 23 загальних засідань, під час яких кожен з Синодальних Отців матиме нагоду виголосити доповідь тривалістю 5 хвилин, та 8 засідань в групах. Голосування відбуватимуться за допомогою електронної системи, натомість під час затвердження фінальних пропозиції також і письмово.

 

Джерело: Радіо Ватикан