//

Архиєпископ Мюллер про екуменічну ініціативу німецьких політиків

У розмові із дюссельдорфським виданням "Rheinischen Post" глава Конгрегації доктрини віри Архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер гостро скритикував деяких провідних німецьких політиків, які закликають католиків і протестантів до єдності під гаслом "Екуменізм сьогодні – один Бог, одна віра, одна Церква" і трактують Церкву як політичну партію. "Ми не голосуємо за обʼявлену Богом віру як за партійну програму. Ми, католики, не можемо вимагати від протестантів, щоб вони всупереч своєї совісті прийняли католицьку віру і навпаки", – наголосив ватиканський єрарх, говорячи про "політичних екуменістів і екуменічних політиків".


Ініціаторами заклику "Екуменізм сьогодні – один Бог, одна віра, одна Церква" виступили 23 особи, серед них глава Бундестагу Норберт Ламмерт, колишній президент Німеччини Ріхард фон Вайцзеккер і відомий тележурналіст Ґюнтер Яух. Вони закликають церковних єрархів подолати конфесійний поділ, покликаючись на тексти Мартіна Лютера, а також ІІ Ватиканський собор. На думку авторів заклику, вже не існує ні політичних, ні богословських перешкод для єдності християн, тому взаємного визнання Церков і прийняття їх різноманітності тепер замало. Слід підтримувати реальне прагнення до єдності в окремих парафіях так, щоб екуменізм не відбувався на нейтральній території між конфесіями.


Раніше свою позицію стосовно заклику німецьких політиків висловив німецький єпископат. У спеціальній ноті його глава Архиєпископ Роберт Цолліч написав, що Католицька Церква підтримує діяльність християн на користь глибшої єдності, але повна і очевидна єдність Церкви не залежить від політичних рішень.


За матеріалами wiara.pl