//

Архиєпископ Микола Етерович: «Тридцять блаженних – найкращий подарунок Івана Павла ІІ Україні»

В урочистих заходах, присвячених 10-й річниці візиту в Україну блаженного Івана Павла ІІ, бере участь архиєпископ Микола Етерович, Генеральний Секретар Синоду Єпископів Католицької Церкви. Від 1999 р. до 2004 р. він виконував служіння Апостольського Нунція в Україні та брав участь в організації візиту Святішого Отця. В інтерв’ю для української редакції Радіо Ватикану Високопреосвященний Микола Етерович поділився думками щодо наслідків Папського візиту в Україну, про значення Апостольського повчання «Господнє слово» Папи Бенедикта XVI та завдання, що стоять перед наступною Асамблеєю Синоду Єпископів Католицької Церкви, яка наступного року відбудеться у Ватикані. З ним розмовляв о. Тимотей Коцур, ЧСВВ:

 

– Ваше Високопреосвященство, в ці дні Україна відзначає десятиліття пам’ятного візиту блаженного Івана Павла ІІ. Ви були також одним із співорганізаторів цього візиту. Як, на Вашу думку, ці відвідини Папи вплинули на життя католицької спільноти України?

 

– Дуже позитивно. Я дякую Богові за цю велику подію, очевидно, церковного значення, але також – за цілу спільноту. Це був дар Божого провидіння Церкві українського народу, як східної візантійської традиції, так і західної латинської. Але також всім християнам і людям доброї волі в Україні. Іван Павло ІІ був другом усіх слов’янських народів, особливо України. Він дуже хотів відвідати Україну: Київ та Львів. І це стало можливим десять років тому завдяки співпраці церковних та цивільних властей. І я думаю, це було дуже позитивно. Тепер – час прочитати знову промови блаженного Івана Павла ІІ, які є дуже актуальними, тому що він говорив про Євангеліє, про Ісуса Христа, про ту Добру Новину, яка завжди є актуальною, живою і дуже практичною.

 

– Святкування цього ювілею збіглося з представленням Катехизму УГКЦ та українського перекладу останнього документу Папи на основі напрацювань Синоду «Господнє Слово». Що Святіший Отець, разом з збором єпископів, хотів пригадати Церкві та вірним оцим документом?

 

– Це важлива подія для Церкви і це добре, що вона пов’язана з річницею Апостольського Візиту в Україну Івана Павла ІІ. Я думаю, що Боже слово – це наша сила, натхнена Святим Духом, вона показує шлях Церкві і суспільству. Цей документ є дуже важливий і дуже багатий. Одна його частина, на мою думку, є особливо важливою. Це місце, в якому говориться, що святі є найкращими екзегетами, тобто, тлумачами Божого слова. Під час візиту Івана Павла ІІ сталася дуже важлива подія: проголошено тридцять блаженних, між якими – 27 мучеників УГКЦ. Я думаю, що це – найкращий подарунок, який Іван Павло ІІ дав українській Церкві, а це також пов’язано з Божим словом. Ці мученики, ці блаженні дали свідчення, що Ісус Христос, Воплочене Боже Слово, є живий, Він і тепер очікує, щоб християни були свідками Його життя і Його воскресіння, також його терпіння через мучеництво. На мою думку, це найкращий тестамент, який Іван Павло ІІ залишив Україні і який повинен дати багаті плоди. І тепер, через публікацію цього документу «Verbum Domini», який є результатом праці Асамблеї Синоду Єпископів, яка відбулася 2008 року в Римі. Були представники і Української Греко-Католицької Церкви і Церкви латинського обряду, які дали свій внесок у ці дискусії. Тепер Святіший Отець, це все зібравши, з допомогою Секретаріату Синоду Єпископів зробив прекрасний документ. Я думаю, що це буде дуже позитивно для всіх членів Церкви в Україні. І не тільки католицької, але також православних, тому що разом з нашими православними братами і сестрами ми маємо те саме Святе Письмо, Боже слово. І це буде заохочення для всіх християн, щоб краще знати слово Боже, а через це – краще пізнавати Ісуса Христа, і жити так, як Христос від нас хоче.

 

– Під час відвідин України блаженний Іван Павло ІІ неодноразово згадував про давню християнську традицію цього народу, звертав увагу на важливість збереження християнського коріння Європейського континенту. Папа Бенедикт XVI перед Церквою ставить, як виклик, нову євангелізацію. Про це також будуть роздумувати учасники наступного Синоду Єпископів. В якому напрямку шукаються відповіді на ці проблеми?

 

– Папа Бенедикт XVI дуже тісно співпрацював з блаженним Іваном Павлом ІІ, який темою свого понтифікату мав нову євангелізацію. Папа Венедикт XVI хоче, щоб знову подумали про концепцію та суть нової євангелізації, щоб про це була дискусія на наступній Асамблеї Єпископського Синоду, щоб дати новий динамізм католицькій Церкві в цілому світі, а особливо, в Європі, де існує негативний феномен секуляризації, який намагається залишити віру «у захристіях», щоб вона не мала впливу на суспільне життя. Тому, це буде дуже актуальна і дуже важлива подія, яка заторкне схожі ситуації в різних країнах. Наші країни, особливо – Україна, мають дуже глибокі християнські коріння. Хрещення Київської Русі було дуже важливою подією. Ми вдячні, що незалежна демократична Україна усвідомлює це, і що тепер є релігійна свобода, що християни можуть про це думати, не тільки приватно, але й публічно, в усіх спільнотах, як члени католицької й інших Церков, і щоб це було заохоченням до християнського життя у сучасному суспільстві. Християнство є суттю, дуже важливим елементом національної самобутності українського народу, як і майже всіх народів Європи. Тому, дуже важливо відкрити ці коріння, щоб вони були дієвими й у сьогоднішньому часі, коли є нові проблеми. Одними з цих нових проблем є секуляризація, релятивізм, індивідуалізм, нігілізм, які існують у наших країнах. Але ми маємо надію на Святого Духа, Який присутній в нас і в наших Церквах, і Який буде нам вказувати шлях нової євангелізації, тобто – проповідування Євангелія, яке завжди є новою Доброю Новиною для сучасної людини, і для наших батьків, і тих, які перед нами жили по-християнськи на блаженній українській землі.

 

Джерело: Радіо Ватикан