//

Архиєпископ Міхалік на Синоді: в ослабленні віри винні ми самі

У тім, що віра щораз більше слабне, треба звинувачувати не тільки інших, але і самих себе, – сказав Архиєпископ Юзеф Міхалік сьогодні у Ватикані на XIII Загальному Синоді Єпископів, присвяченому новій євангелізації.

 

На думку голови Конференції Польського Єпископату, «послання віри не цікавить і не приваблює» інших, тому що воно не захоплює навіть нас самих, бо вже не проповідуємо Христа в наших сім'ях і на вулицях міст.

 

У той же час, за словами митрополита Перемишля, «нинішня криза християнської цивілізації в Європі не є кризою християнства чи кризою віри, бо сучасна людина все ще шукає відповіді на питання, які виходять за рамки життя дочасного і біологічного».

 

Архиєпископ Міхалік зазначив, що глибока криза нищить сучасну культуру, яка відмовилася від встановлених критеріїв краси, і – в пошуках успіху і оригінальності – втратила творчі здібності, обмежуючись сприянням нігілізму. Безперервно атакують природне право, християнські цінності, Церкву і віру. Однак сумувати через цю ситуацію замало, треба знайти шляхи навернення, що є «першим завданням і основною умовою нової євангелізації». Визнання гріха призводить до висновку, що його може простити тільки Бог, милосердний Батько.

 

Архиєпископ зазначив, що промоцією віри і закону присутності Бога в суспільному житті цікавляться й інші церкви. Він нагадав про недавнє спільне послання до народів Росії і Польщі, яке він підписав з православним Патріархом Московським і всієї Росії. Він висловив сподівання, що «спільний голос на захист ідентичності віри та голошення Євангелія» зможуть зворушити до глибини «наші серця».


За матеріалами info.wiara.pl