//

Архиєпископ Кентерберійський відмовився від керівництва

В інтерв'ю для суботнього "Daily Telegraph" Архиєпископ Кентерберійський Роуен Вільямс заявив, що у нього було занадто багато обов'язків, як найвищого єрарха протестантської Церкви Англії і одночасно духовного глави 80-мільйонної світової англіканської спільноти.

 

Він також припустив, що в майбутньому ці функції мають виконувати дві різні людини.

 

У 10-літньому служінні Вільямса як Архиєпископа Кентерберійського, переважали суперечки про допустимість шлюбів між людьми однієї статі та висвячування гомосексуалістів у священики. У цих випадках не вдалося досягти угоди між прогресивними і консервативними англіканами.

 

"Озираючись назад, я не думаю, що впродовж останніх 10 років я все зробив правильно, гадаю, що дуже б допомогло, якби я поїхав до Сполучених Штатів, коли там почали виникати труднощі через рукоположення геїв на єпископів, і брав більш активну участь у діалозі з американськими єпископами", – сказав Вільямс.


Розкол між англіканською спільнотою в західному світі й Африці проявився після того, як канадська англіканська архиєпархія затвердила 2002 року одностатеві шлюби, а Єпископальна Церква, що поєднувала англіканців у США, 2003 року висвятила на єпископа відкритого гея.

 

Щоб розрядити конфліктну ситуацію, Вільямс запропонував компроміс, який вимагає від кожної місцевої англіканської спільноти утримуватися від дій, які інші англікани вважають неприйнятними. Порозуміння у цій справі не відбулося, однак, у березні цього року Церква Англії відхилила її шляхом голосування.

 

"Проблема в тому, що вимоги (світової) спільноти (англіканської), вимоги, пов’язані з адмініструванням, збільшилися і продовжують зростати. Підозрюю, що треба буде впродовж наступних 10–15 років замислитися про те, як розподілити навантаження, про те, чи разом з Архиєпископом Кентерберійським потрібна інша особа для керівництва, більш схильна подорожувати", – зазначив 62-річний Вільямс, який у грудні піде у відставку.

 

За матеріалами: wiara.pl