//

Архиєпископ Дубліна про напад прем’єра Ірландії

Архиєпископ Дубліна Діармуід Мартін зізнався, що в ірландській Церкві і у Ватикані "деякі групи" протестують проти Бенедикта XVI щодо скандалу з педофілією. "Потрібні зміни менталітету, і це не відбудеться відразу", - підкреслив він.


Через тиждень після публікації ще однієї доповіді про скандал зловживання неповнолітніми з боку духовенства, на цей раз в ірландській єпархії Клойн, Архиєпископ Мартін заявив італійському порталові"Vatican Insider": «В єпархії Клойн була група, яка з власного розуміння канонічного права вирішила не застосовувати норми  Конгрегації Науки Віри, тодішнього кардинала Йозефа Ратцінгера".


Більше того, на думку єрарха, такі "групи опору" проти суворої ліній Папи Бенедикта XVI в питаннях педофілії є також у Ватикані. "Вони не підтримують діючих норм, як для ірландської  Церкви так і Апостольської Столиці".


Посилаючись на різкі слова прем'єр-міністра Ірландії Енді Кенні, котрий на форумі парламенту звинуватив Ватикан у прикриті скандалу, Архиєпископ Мартін сказав: "Прем'єр-міністр не вказав безпосередньо на Папу Римського і не піддав різкій критиці чинних норм Конгрегації Науки Віри". На його думку, прем'єр Кенні послався таким чином на "стару" позицію стосовного цього питання у Конгрегації в справах духовенства. "На жаль, прем'єр-міністр не згадав про радикальну реформу Церкви під керівництвом Папи. Безсумнівно, ірландська Церква сьогодні є набагато безпечнішим місцем для дітей, ніж кілька років тому", - додав Архиєпископ.


На питання, чи на  його думку, в Римі розуміють серйозність того, що сталося в ірландській Церкві, Архиєпископ Мартін сказав: "Рим пропонує шлях, з яким я повністю згоден, який є єдино правильним для наслідування. Рим підтримує і заохочує до шляху, який використовую я і ірландські єпископи".


"Можливо,  Рим не розуміє клімату, який панує в Ірландії, а іноді в деяких коментарях відсутня належна чутливість до ірландського народу. Коли йдеться про страждання найневинніших,  в дипломатичних контактах не можна забувати про почуття серця та християнську вразливість" – оцінив митрополит Дубліна. Він висловив впевненість, що криза Ірландії на тлі скандалу з педофілією в рядах духовенства дуже глибока, тому що стосується самої віри і "браку розуміння природи Церкви". "У певному сенсі ми можемо говорити про те, що я називаю кліматом не задекларованої єресі, яка охоплює різні аспекти розуміння віри поміж католиків " – сказав Архиєпископ Мартін.


За матеріалами wiara.pl