//

Архиєпископ Чулліккат закликав ООН ефективно реагувати на релігійну нетерпимість

Релігійна свобода є вершиною усіх інших свобод, а водночас святим і невід'ємним правом, закоріненим у гідності людини, яке охоплює і особистий вимір, і громадський. Про це нагадав постійний представник Святого Престолу в осередку Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку. Архиєпископ Френсіс Чулліккат взяв участь в обговоренні проблем прав людини, яке відбувалося під час 67-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН.

 

Ватиканський дипломат вказав на незначну міжнародну реакцію на порушення свободи совісті та віросповідання. Християни не єдині жертви таких порушень, але вони є релігійною групою, яка зазнає найбільше переслідувань.

 

«Вибухи і жорстокі напади на храми і християнські громади тільки в цьому році забрали життя сотням невинних людей у багатьох країнах, – нагадав Архиєпископ Чуллікатт. – Повторення цих злочинів, географічні межі та функціонування фундаменталістських груп, які за ними стоять, вимагають ефективніших заходів з боку урядів і міжнародної спільноти. Це і підвищення обізнаності громадськості, і запобіжні заходи для припинення насильства і нетерпимості».

 

Постійний спостерігач Святого Престолу в Організації Об'єднаних Націй розкритикував радикальний секуляризм, який переводить релігію у суто приватну сферу. До того ж, йдеться про зловживання поглядами віруючих. Натомість світська держава і релігійні громади покликані працювати для загального блага. Релігійний фундаменталізм не служить добру, бо покликається на насильство. Це фальсифікація релігії, яка, в свою чергу, завжди має очищатися внутрішньо, спонукаючи своїх послідовників до діалогу, примирення і спокою, – сказав Архиєпископ Френсіс Чулліккат.


За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va