//

Архиєпископ Челлі закликав католицькі ЗМІ допомогти людині нашого часу мріяти і надіятись

«Нехай у житті кожен з нас навчиться вести діалог без двозначностей і релятивізму», – з таким побажанням звернувся Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі у Львові до семінаристів, студентів УКУ та журналістів, для яких 23 травня 2012 року прочитав лекцію на тему «Можливості та виклики Церкви в цифрову еру».


У приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа глава Папської Ради соціальної комунікації на основі думок Пап Римських Павла VI, Івана Павла ІІ та Бенедикта XVI говорив про важливі для Церкви питання щодо ЗМІ та комунікації. Його Високопреосвященство наголосив на тому, що Церква зобов’язана євангелізувати, і для цього Їй необхідні завзяття, мудрість та повнота довіри до Євангелія. Євангелізувати осіб різного віку потрібно різними способами, а для цього слід використовувати усі можливі засоби комунікації, бо інакше «Церква мала би почувати себе винною перед своїм Господом» (Папа Павло VI, Evangelii nuntiandi, 1975). Подаючи дані про те, що в Католицькій Церкві близько половини єпархій не мають своїх інтернет-сайтів, більшість не мають радіо і лише деякі мають телебачення, Архиєпископ Челлі ставить запитання: «А як ми, Церква, готуємося до того, що нас чекає з розвитком технологічного прогресу, якщо ми і так вже відстаємо?»


Вже у 2005 році блаженний Папа Іван Павло ІІ почав вести розмову не про інструменти, а про культуру комунікації. ЗМІ мають величезний вплив на формування суспільства. Одним із великих викликів для Церкви сьогодні є знати, як вести діалог із цифровою культурою. Необхідно навчитись інкультурувати «месидж» спасіння в світі, в нову культуру. Церква повинна усвідомити, що Вона не «використовує інтернет для проголошення Євангелія», а «проголошує Євангеліє в інтернеті».


Папа Бенедикт XVI називає голошення Євангелія онлайн «служінням». На його переконання, в сучасному багатокультурному і мультирелігійному суспільстві важливо вміти вести діалог в повазі, діалог без протистояння і двозначності.


«Ми дуже часто замикаємося на собі, але ми мусимо збагачувати інших, незважаючи ні на що», – зазначив Архиєпископ Челлі. За його словами, однією з хворіб сучасності є не бачити перед собою майбутнього. Однак Папа Бенедикт XVI говорить про те, що людина повинна мати мрії, надії та їх здійснювати. Тож ми мусимо звіщати Ісуса Христа та допомагати людині мріяти і надіятися.


Його Високопреосвященство наголосив також на потребі душпастирства в цифровому світі. За його словами, священики повинні нести своє служіння і в цифровому світі, оскільки Церква має бути поруч з людиною усюди.

Необхідно промовляти в ЗМІ до тих людей, які не заходять до храмів, але в глибині душі мають ностальгію за Богом. «Ловити рибу в акваріумі є дуже легко, але ми маємо стати тими ловцями, які ловлять рибу за межами акваріуму – Церкви», – зазначив Архиєпископ Челлі.


На завершення ватиканський єрарх залишив слухачам для розважання біблійну ікону зустрічі диякона Филипа з євнухом (Ді. 8,26-39), зазначивши, що ця ікона відображає комунікацію Церкви в наш час.


Глава Папської Ради соціальної комунікації побажав, щоб в Україні суспільство будувалось на базі прав людини, незалежно від її походження, політичної приналежності, але із пошаною до релігійного вірування.


Після лекції Його Високопреосвященство провів зустріч із представниками католицьких ЗМІ України, де ознайомився із станом католицьких медіа в Україні.

фото lds.lviv.ua