//

Архієпископ Челлі: Церква покликана захищати гідність і свободу людини, але не повинна перетворюватися на опозиційну партію

Архієпископ Клаудіо Марія Челлі, голова Папської ради з питань суспільної комунікації, прибув до Білорусі. Основною метою візиту представника Ватикану в країну є проведення конференції для світських і релігійних ЗМІ.


На питання про перше враження від візиту архиєпископ зазначив, що хоче «взнати Білорусь настільки, наскільки це можливо». Тому майже відразу після приїзду єрарх прогулявся центральними вулицями Мінська, щоб познайомитися з білоруською столицею.

 

Архиєпископ Клаудіо Челлі разом з Митрополитом Тадеушем Кондрусевичем відвідали   місце поминання жертв теракту в мінському метро і помолилися за постраждалих.


13 травня 2011 р. в мінському храмі св. Симона і св. Олени Архиєпископ Клаудіо Челлі зустрівся з представниками світських ЗМІ. Ватиканський єрарх виступив з доповіддю на тему «Інфо-етика для миру в глобалізованому суспільстві»,  а також відповів на питання журналістів.


Гість з Апостольської Столиці закликав представників ЗМІ до діалогу. Саме позиція журналістів, як підкреслив архиєпископ, допоможе йому в розумінні шляху, яким йде Білорусь.

 

Сьогодні, як і у всі часи, за словами єрарха, необхідна інфо-етика для захисту людської особистості за допомогою соціальної комунікації, яка повинна грунтуватися на «стратегії довіри». На чому ж будується «стратегія довіри»? Правда, справедливість, свобода і любов — ось чотири стовпи цієї стратегії.

 

ЗМІ займають ключові позиції в обміні думками і мають величезну силу — як позитивну, так і негативну. Вказуючи на це, ватиканський єрарх підкреслив, що журналісти виконують відповідальну місію в суспільстві, оскільки повинні працювати в ім'я правди і добра.

 

Питання, які адресували архиєпископові Челлі журналісти, були досить гострими і актуальними.

 

Одне з питань стосувалося регулювання ЗМІ. Заклопотаність цим, як зазначив єрарх, свідчить про зацікавленість білоруських ЗМІ добрим суспільством. Регулювання ЗМІ, за словами єрарха, в першу чергу, передбачає захист неповнолітніх під час використання Інтернету. І цим має бути стурбоване саме суспільство. Проте, Католицька Церква виступає за інформування і освіту за допомогою сучасних мас-медіа, не дивлячись на ризик і небезпеку.

 

Як журналістові йти шляхом правди і не боятися при цьому втратити роботу чи навіть свободу? Чи може Католицька Церква відповідати на політичні події? Як Апостольська Столиця відноситься до переслідування журналістів з політичних мотивів?

 

Відповідаючи на ці питання, голова ватиканського відомства зазначив, що журналістська діяльність досить делікатна і в той же час підвладна багаточисельним викликам. Журналіст, як і кожна людина, покликаний до пошуку правди, хоч часом ця дорога пов'язана з ризиком і випробуванням совісті. Тоді виникає необхідність вибирати: втратити роботу чи погодитися на брехню. Вибір, за словами ватиканського єрарха, залежатиме від того, чи хоче журналіст залишатися вірним пошуку правди. Католицька Церква, як додав архиєпископ Челлі, покликана бути поряд з тими, хто працює на благо загального добра.

 

Є речі, про які Католицька Церква повинна говорити чітко і голосно, але лише не в політичній грі. На це звернув увагу голова Папської ради і підкреслив, що Церква покликана захищати гідність і свободу людини, але не повинна перетворюватися на опозиційну партію.

 

Джерело: www.catholic.by