//

Архипастирське послання на Великий піст для військовослужбовців, правоохоронців та членів їх родин

Настав час посту, який визначається нашим смиренням перед Богом зокрема і за наші гріхи. Ми часто пересичували свою жадібність у вдоволеннях гріховності нашого тіла, а тепер нашим тілом маємо покутувати. А покута буде нашою жертвою надолуження. Покута – це стримування від їжі, це стримування від забав, це стримування від лихих думок, слів, бажань, поєднаних з молитвою. Покута – це прощення ближнім, це наше налаштування на Божу любов. Це приводить нас до смиренності, до любові Бога і ближнього. Не зарахується нам за піст коли будемо стримуватись від їжі чи від розваг, а матимемо ненависть до брата свого – «Коли хтось каже: «Я люблю Бога», а ненавидить брата свого, той не правдомовець. Бо хто не любить брата свого, якого бачить, той не може любити Бога, якого він не бачить» (І Ів. 4. 20). В пості є традиція стримуватись від алкоголю, куріння. Піст – це частку себе положити на жертву всепалення. І ця жертва поєднана з Божою любов’ю на хресному жертовнику подасть нам плоди радості і приязні з Богом.

 

Ісус Христос дав нам приклад як він на пустині молився, як він перед страстями і на хресті молився. Це було Його смирення перед Небесним Отцем. Це було Його смирення за нас і для нас, щоб ми збагнули Його любов до нас і Його прагнення, щоб ми жили в любові. Сприймімо цей Божий вимір Його любові, яка супроводжується жертвою, терпінням і Його смертю.

 

Богородиця в плані Божого спасіння прийняла на себе Божу волю на землі, щоб своєю посвятою, своєю, як Бог, прилеглістю до нас, завдати собі терпіння у прощенні нам, ми ж бо своїми гріхами розіп’яли її Сина. Щоб нам виразити ціну нашого життя, ціну Божої ласки, Богородиця, як всестраждаюча мати, розуміє Божу любов і сприймає нас. Але не будьмо такими й надалі, щоб своїми гріхами продовжувати нівечити любов Божу і Його Пресвятої Матері. Вони ж бо наше спасіння! Каже Господь: «Не хочу смерті грішника, але щоб він навернувся і жив» (Єз. 33. 11). Тому закликаю Вас, дорогі брати і сестри, до любові Божої, яку будемо здобувати ціною молитви, наших жертв і добрих діл.

 

Благословення Господнє на Вас!

+ Михаїл Колтун
Керівник Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ
у справах душпастирства силових структур України

 

Джерело www.kapelanstvo.org.ua