//

Археологи виявили два ковчега часів царя Давида

Ізраїльські археологи виявили унікальні ковчеги часів царя Давида. Завдяки цим знахідкам вчені в Ізраїлі вперше отримали можливість дослідити предмети культу юдеїв, створені майже за тисячу років до Р. Х.

 

Археологи єрусалимського Єврейського університету під керівництвом Іосса Гарфінкеля відкопали в районі Хірбет-Кіяфа, що неподалік від місця, де, як припускають, відбулась легендарна битва Давида і Голіафа в долині Ела, 2 ковчега досоломонівських часів: один - кам'яний (близько 35 см в довжину), інший - з глини ( близько см 20). На думку Гарфінкеля, ці знахідки є мініатюрним зображенням Ковчега Завіту.

 

Знайдені предмети є частиною великого культового комплексу з трьох приміщень.

 

Під час розкопок були також виявлені інші предмети культу і кераміка: кам'яний артефакт, схожий на стіл, 5 стоячих каменів, 2 вівтаря з базальтового каменю, 2 жертовні чаші і 2 переносних релікварії. На думку вчених, ці знахідки приблизно на 30-40 років старші, ніж храм царя Соломона в Єрусалимі, і тому мають величезне значення для археології та історико-релігійних досліджень.

 

Гарфінкель стверджує, що результати розкопок підтверджують історичність біблійної традиції.

 

Археологічна експедиція Єрусалимського університету під керівництвом Гарфінкеля в районі Хірбет-Кіяфа поблизу Єрусалиму працює з 2007 р. Раніше археологи виявили єврейське місто, оточене фортифікаційними спорудами з двома входами. Можливо, воно є біблійним Шаараімом (у перекладі – «Двоє воріт»). Іншою унікальною знахідкою став глиняний черепок з написом, що датується X ст. до Р. Х. Черепок знаходився в шарі, який, згідно радіовуглецевого методу, належить до 1000-975 рр. до Р. Х., тобто часу, коли правив цар Давид.

 

За матеріалами: Седмица.Ru
Джерело: CREDO