//

Архиєпископ Мечислав Мокшицький: "Бенедикт XVI ніколи не ухилявся від служіння"

Папа Римський Бенедикт XVI повідомив сьогодні перед Колегією кардиналів під час звичайного засідання консисторії у Ватикані, що прийняв рішення покинути папський престол після тривалих роздумів. На цю звістку відреагував Митрополит Львівський архиєпископ Мечислав Мокшицький, бувший особистий секретар Його Святості, який заявив в своєму комунікаті, написавши:

 

Відповідальність, яку я бачив у кардинала Ратцінґера, будучи другим секретарем Святішого Отця Йоана Павла ІІ, а потім у Папи Бенедикта ХVI, також виконуючи обов’язки другого секретаря Його Святості, спричинялася до того, що він усі свої сили присвячував служінню Церкви. Сам Папа повідомляє, що причиною ingravescentem eatatem є все більше і більше докучливий стан здоров’я, пов'язаний зі старшим віком. Думаю, що ситуація, коли слабнуть сили і не дозволяють Святішому Отцю виконувати щоденні і не щоденні завдання, так як він собі цього бажав би і уявляв, стала мотивом прийняття Папою рішення припинити виконування обов’язків єпископа Риму.

 

Папа був свідомий, що очікування відносно Наступника Святого Петра є дуже великі. Ніколи не ухилявся від служіння, але також вважав, що гідне виконування покладеного на нього обов’язку вимагає  відповідних сил. Прикро, що думка Папи і наша, в цій справі відрізняється, бо безцінна вартість його звернень в справах Церкви, опублікованих документів. Сказані Святішим Отцем слова були настільки влучні, що потрапляли в сам стержень проблем, яким мусіла ставити чола Церква, або приймати таке, а не інше становище. Залишається надія, що Папа Бенедикт ХVI і надалі служитиме Церкві своєю мудрістю і досвідом (архиєпископ Мечислав Мокшицький, Львів, 11 лютого 2013 р.).

 

Джерело: http://rkc.lviv.ua