//

Апостольський візит Папи Бенедикта ХVІ на північний схід Італії. Перший день відвідин: Аквілея і Венеція

У суботу, 7 травня 2001 року, Святіший Отець Бенедикт ХVІ розпочав апостольські відвідини міст Аквілеї, Венеції та Местре, розташованих на північному заході Італії. Це вже його 22 апостольська подорож в Італії, проведена протягом шести років понтифікату.

Її гаслом є слова: «Утверди нашу віру», посилаючись на уривок з Євангелії від святого Луки ( Лк 22,32). Емблема візиту Папу виражає зв’язок між місцевими Церквами північно-східної частини Італії. Вона представляє фрагмент мозаїки з базиліки святого Марка у Венеції, на якій бачимо руку святого апостола Петра, який передає книгу Євангелії святому Маркові, що євангелізував у цьому регіоні, а між ними – візерунок хреста з Аквілеї. Як гасло, так і емблема висловлюють зміст візиту Папи, тобто його місію, як наслідника святого Петра. Однією з причин візиту Святішого Отця є приготування до ІІ церковного конгресу, який відбудеться наступного року в місті Аквілеї і якому братимуть участь представники 36 дієцезій – всіх 15 дієцезій цього регіону Італії, а також Словенії, Хорватії, Австрії та Німеччини, матірньою дієцезією яких є саме Аквілея.

Бенедикт ХVІ вирушить з Ватикану о 15:00 римського часу. До Аквілеї, розташованої приблизно 440 кілометрів на північ від Риму, Папа прибуде літаком. Потім Святіший Отець зустрінеться з мешканцями міста, а відтак у старовинній базиліці, яка своїми початками сягає ІІ сторіччя, і протягом сторіч, після численних численних руйнувань, була багаторазово відновлена і перебудована, візьме участь в Асамблеї Другого конгресу в Аквілеї. В базиліці буде виконаний церковний гімн «Ubi Caritas» (Де є Любов, там є Бог), який був написаний саме в Аквілеї.

Звідти гелікоптером Святіший Отець відлетить до Венеції. В місті каналів і палаців Папа матиме зустріч з мешканцями Венеції, що о 19-ій годині буде проведена на площі перед базилікою святого Марка. Бенедикт ХVІ вшанує мощі святого апостола Марка, що зберігаються в головній базиліці Венеції.

Декілька слів про старовинне муніципальне місто Аквілею, що розташоване в регіоні Фріулі-Венеція-Джулія. Тепер воно налічує трохи більше як 3 з половиною тисячі мешканців, а в давнину було четвертим за значимістю містом на Італійському півострові, а дев’ятим – в усій Римській Імперії, маючи сотні тисяч мешканців.

Аквілея була заснована римлянами 181 року до Христа і стала важливими торгівельним пунктом на шляху з Італії на Балкани та на північ. Протягом сторіч багате місто було привабливою ціллю різних племен, що приводило до жахливих руйнувань.

Християнська спільнота Аквілеї відзначилася вірністю Євангелію під час переслідувань, зміцнюючись у католицькій вірі, вона вистояла проти аріянської єресі, яка заперечувала божество Ісуса Христа. У 371 році в Аквілеї відбувся синод, який мав на меті покласти край залишкам аріянства на Заході. Це був «золотий вік» аквіленської спільноти, час розвитку богослов’я. Церковна юрисдикція Аквілеї в той час охоплювала території від сучасних Швейцарії, Баварії, Австрії аж до Угорщини. Потім на її території створено 57 дієцезій. В Аквілеї до наших днів вживають італійську мову, фріуланський діалект та словенську, хорватську, німецьку й угорську мови.

Джерело: Радіо Ватикан