//

Апостольський нунцій в Україні привітав Блаженнішого Любомира

«Хочу висловити всю вдячність за Ваше служіння і за Вашу безумовну єдність з наступником Петра, яку Ви засвідчили упродовж років понтифікату слуги Божого Івана Павла ІІ. Кожен період в історії є дуже важливим. Час – це цінний дар, який повинен бути використаний з великою обачністю, з великою відповідальністю. Всі ми знаємо, що кожен момент несе із собою особливу слушність, яка має повну силу лише тоді, коли вживається у відповідний час, у той час, який у біблійній мові називається «Кайрос», час благодаті.

 

Можна сказати, що служіння Вашого Блаженства в УГКЦ відбулося в особливо важливий час як для Церкви, так і для усієї нації. Останні 10 років міг дозріти увесь духовний скарб, який назбирався під час років переслідувань і могли розцвісти безліч квітів та дозріти численні плоди святості нашої Греко-Католицької Церкви. Можливо, першим і також найбільшим плодом цієї декади був історичний візит слуги Божого папи Івана Павла ІІ в Україну. Саме цього року ми святкуватимемо 10 річницю цієї історичної події, яка залишається однією із перших можливостей для усієї країни. Ідеться про візит, під час якого Святіший Отець не лише зміцнив нас у вірі, але й відкрив нове бачення ролі Вселенської Церкви. Нашою відповідальністю щодо потреб сьогодення є, передусім, заохота, щоб ми невтомно трудилися для розвитку єдності поміж християнами. Мені здається, що ця візія у всі роки супроводжує і надихає Вас, Ваше Блаженство. Впевнений, що сьогодні Великий Папа 20 століття звертає до Вас з вічності погляд особливої прихильності до Нас.

 

Згодом розпочався період великих ініціатив, які Ви розвиваєте в УГКЦ. Насамперед потрібно згадати про зміцнення церковних структур, які Ви намагалися повною мірою вписати в суспільний контекст України. Ішлося про нелегке завдання, але Ваше Блаженство змогло здійснити його у повній пошані до багатств конфесійної будови України. Як отця і пастиря Церкви, Ваші кроки були продиктовані конкретними потребами людей сьогодення, котрі цілковито відрізняються від минулих історичних періодів. Бажаючи залишитися близько власного стада, ми відкривали із синодальними єпископами нові властивості душпастирського служіння і близькості з тими, котрі шукають власного спасіння в УГКЦ. 10 років Вашого служіння зробили УГКЦ більш присутньою у суспільстві, ще ближчою до потреб людей і відповідальнішою за майбутнє власного народу.

 

Звичайно, не можу також оминути і інші аспекти Вашого служіння. Хотів би наголосити на Вашій близькості до подій щоденного суспільного життя в Україні.

 

Багато хто відзначає, що Ваше Блаженство залишається, мабуть, найбільш присутнім ієрархом у засобам масової інформації. Ваші думки, Ваша мудрість і Ваше свідоцтво радикальної євангельської вбогості стали причиною надзвичайної популярності у суспільному українському контексті і заслужено зробили Вас одним із найавторитетніших голосів сьогодення. Ваше Блаженство завжди говорили як пастир Церкви, як людина віри і молитви, що переживає щоденність так, як вона представляється у світлі людського життя. До Ваших слів, завжди переповнених щирою любов’ю і турботою про інших, люди прислуховуються з надзвичайною увагою, тому що в них немає порожньої риторики чи зарозумілості, а є прагнення служити правді та вірі.

 

Дякуємо Вашому Блаженству також і за це служіння і за урок, що маємо бути завжди конструктивними та уважними членами суспільства, щоб наші слова і дії не ображали нікого, але щоб були постійно наповнені для плідного діалогу задля добра усіх.

 

Разом із Вашим десятиліттям служіння збігаються також мої 7 років служіння як Апостольського нунція в Україні, тому хочу висловити Вашому Блаженству подяку не лише від імені Святого Престолу, але також мою особисту вдячність. Передусім дякую Вам за численні служіння, які Ви здійснюєте для Святого Престолу як радник важливих римських відомостей, як дуже цінний співрозмовник у численній міжнародній зустрічі. Скрізь, де Ви були присутні, залишили слід як мислителя, оратора і людини зі свідоцтвом життя у дусі. Для багатьох в УГКЦ Ваше Блаженство відкрили оригінальну візію українського християнського слова зі своїм багатством святості духовної і культурної традиції. Дякую за братерську і сердечну увагу, з якою Ви супроводжували також місію апостольської нунціатури в різних питаннях, які виникали упродовж цього періоду. Дякую Вам за численні особисті розмови на теми надзвичайної ваги щодо життя Церкви, під час яких я міг подивляти Вашу здатність зрозуміти історичну важливість різних життєвих моментів і залишитися також завжди уважним щодо ставлення до щоденних справ життя. Нехай сьогоднішнє святкування принесе Вам багато радості і укріпить Вас. Бажаю Вам міцного здоров’я, щасливого довголіття та всіх потрібних благ у Вашому служінні на многії і благії літа.

 

Підготувала Іванна Рижан,
кореспондент SoborNews

Джерело: www.sobornews.org