//

Апостольська Столиця стурбована зростанням торгівлі людьми в світі

Святий Престіл стурбований зростаючими масштабами торгівлі людьми у світі. Про це поінформував Організацію Об'єднаних Націй Архиєпископ Френсіс Чулікат.

 

13-14 травня в Нью-Йорку відбувалася спеціальна сесія ООН, присвячена цьому питанню. На думку постійного представника Апостольської Столиці, політичні зобов'язання по боротьбі з торгівлею людьми "повинні бути підкріплені конкретними діями на місцях", щоб жертви були звільнені "від цієї огидної форми сучасного рабства, і щоб їм допомогли повернутися до нормального життя".

 

Архиєпископ нагадав, що торгівля людьми пов'язана з міграцією. Це реальність, яка відкриває нові можливості для розвитку взаєморозуміння між народами і для поліпшення соціального і економічного добробуту людей, але для дуже багатьох, проте, реальність міграції стала вже не питанням вільного вибору, а необхідністю. "Це почуття відчаю людини дає торговцям можливість полювати на мігрантів", що в результаті робить торгівлю людьми однією з найбільш швидко зростаючих сфер злочинної діяльності в сучасному світі, зазначив ватиканський дипломат. Торгівля людьми є ганебним злочином проти людської гідності та грубим порушенням основних прав людини, додав він.

 

Одним з негативних факторів, що сприяють поширенню цього феномена, є комерціалізація людського життя, наголосив Архиєпископ. Торгівлю людьми провокують також сексуальна експлуатація, рабська праця і крайня бідність. Саме економічна бідність, зазначив дипломат, "за своєю суттю відкриває двері для виключення та експлуатації з боку тих, чиї моральна і духовна бідність більше не дозволяє їм бачити людей, які потребують".

 

Як повідомляє Радіо Ватикану, представник Святого Престолу закликав до вироблення "ефективних юридичних інструментів", оскільки, на його думку, вони мають вирішальне значення для припинення торгівлі людьми, притягнення до відповідальності спекулянтів, і сприяння реабілітації та реінтеграції жертв.