//

Апостольська Столиця і Малайзія встановили дипломатичні відносини

"Святіший Престіл і Малайзія, сповнені бажанням сприяти взаємній дружбі, вирішили укласти договір про встановлення дипломатичних відносин на рівні Апостольської нунціатури з боку Святішого Престолу та посольства з боку Малайзії", - говориться в повідомленні Залу Друку Ватикану, розповсюдженому 27 липня.

 

Малайзія стала 179-ою країною, що встановила дипломатичні відносини з Апостольським Престолом. У південно-східній частині Азії, вона є наступною після Східного Тімору, дипломатичні відносини з яким були встановлені в 2002 р.

 

У Малайзії проживає близько 28,5 млн. осіб, більшість з яких є послідовниками ісламу (близько 60%). Крім того, у цій країні проживають буддисти, індуїсти, прихильники народних китайських вірувань і анімісти. Християни займають третє за чисельністю місце серед жителів Малайзії та становлять близько 9% населення.

 

Католицька Церква присутня на території сучасної Малайзії з 1511 р., коли перші португальські місіонери прибули в місто Малакка. У 1545 р. тут проповідував св. Франциск Ксаверій. Сьогодні Церква в Малайзії об'єднана в 9 єпархії, де служать 11 єпископів, близько 700 священиків і монахів. Католики становлять 3% населення країни (850 720 осіб). Церква в цій азіатській країні дуже активна. Вона займається широкою євангелізаційною діяльністю, особливо серед сімей та молоді. Крім того, сильною є позиція Церкви у соціальній сфері: в боротьбі з бідністю, сприянні миру між релігіями, захисту прав людини.

 

На дипломатичному рівні Святіший Престіл в країні був представлений на рівні Апостольської Делегатури, яка була заснована в 1969 р.  для Лаосу, Малайзії та Сінгапуру. У 1981 р. вона була реорганізована в Апостольську Делегатуру в Лаосі та Малайзії, а в 1983 р. були створені дві окремі: для Малайзії та Брунео, а також для Лаосу. Нарешті в 1998 р. була заснована Апостольська Делегатура в Малайзії, яка діяла до сьогоднішнього дня.

 

Контакти між Малайзією і Святішим Престолом почали активно розвиватися в 2002 р., коли Папа Іван Павло II прийняв на аудієнції прем'єр-міністра цієї країни Махаціра бен Мохаммада. Це була перша в історії зустріч малайзійського лідера з Понтифіком. У 2005 р. уряд Малайзії скерував  телеграму-співчуття у зв'язку зі смертю Івана Павла II і делегацію для участі в похороні Папи. У 2005 р. Архиєпископ Джованні Лойола, Секретар з відносин з державами, був присутній на святкуваннях 50-річчя малайзійської архиєпархії Куала-Лумпур. Нарешті, 18 липня 2011 р. Бенедикт XVI прийняв на аудієнції нинішнього прем'єр-міністра країни Наїб Бен Абдул Різака. Тоді і була досягнена домовленість про встановлення дипломатичних відносин.


За матеріалами Ватыканскае Радыё