//

Апостольська Столиця «за» людську гідність, а тому «проти» презервативів і протизаплідних засобів

"Ватикан рішуче підтверджує необхідність поважати гідність та цінність життя всіх жінок і дівчат, яка потрібна для їхнього функціонування". Таку заяву 14 березня в Нью-Йорку зробила делегація Ватикану на засіданні Організації Об'єднаних Націй, пояснюючи свою позицію щодо остаточних висновків, які прийняла 55-та Комісія у справах становища жінок. У цьому тексті був термін «гендер», тобто "різновид".

 

У заяві Ватикану зазначено, що Загальна декларація прав людини та інші міжнародні домовленості прямо вказують на дві статі. Єдиним документом міжнародного права, в якому використовується термін «гендер», є Римський статут Міжнародного кримінального права, де про цей термін йдеться як про такий, що стосується і чоловіків, і жінок. На жаль, на останній сесії Комісії у справах жінок, деякі делегації запровадили нове поняття "різновиду", яке стирає специфіку обох статей, хоча багато учасників все ж таки закликали приймати раніше затверджене значення - тобто «чоловіки і жінки». «Міжнародна спільнота має знати, що зміна значення цього терміна підриває систему захисту прав людини», - йдеться в заяві Святого Престолу.

 

Ватиканська делегація також підтвердила всі попередні заперечення щодо поняття «сексуальне та репродуктивне здоров'я», під яким не може йтися про аборт. Представники Ватикану нагадали, що Апостольська Столиця виразно відкидає використання протизаплідних засобів і презервативів як і для планування сім'ї, так і в запобіганні епідемії СНІДу.

 

За матеріалами Radio Watykańskie