//

Анонс: 17 вересня - презентація книги про УГКЦ та УНР в Галичині

У суботу 17 вересня о 12:00, в музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» (вул. С.Бандери, 1, вхід з вул. К. Брюллова) відбудеться презентація книги «Націоналізм і релігія: Греко-Католицька Церква та український націоналістичний рух у Галичині (1920-1930-ті роки)».

 

Авторами книги є викладачі Українського католицького університету Олександр Зайцев, Олег Беген та Василь Стефанів. Центральна тема книжки – взаємодія націоналізму і релігії у контексті стосунків Греко-Католицької Церкви і українського націоналістичного руху в міжвоєнній Галичині.

 

Йдеться не лише про непрості взаємини Церкви як носія християнського універсалізму з інтегральним націоналізмом, а й про переплетення універсалістичних і націоналістичних тенденцій у самій Церкві, про конфлікт традиційної релігійності із сакралізацією нації та творенням власної політичної релігії в націоналістичному русі, про спроби католицько-націоналістичного синтезу в концепції «християнського націоналізму». Автори розглядають ці процеси на тлі взаємин націоналізму і релігії в тогочасній Європі.

 

Учасники презентації:

    Олександр Зайцев, кандидат історичних наук, доцент Українського Католицького Університету,

    Олег Беген, кандидат історичних наук, викладач Українського Католицького Університету,

    Василь Стефанів, історик, викладач Українського Католицького Університету, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху,

    Олег Турій, кандидат історичних наук, проректор  Українського Католицького Університету,

    Володимир В'ятрович, кандидат історичних наук, Голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху.


Джерело: Львівська Архиєпархія за матеріалами ucu.edu.ua