//

Англіканські єрархи хочуть залишитися в парламенті

"Присутність представників релігій в Палаті Лордів є одним з найяскравіших свідчень відносин між Церквою і державою", - підкреслили в своєму спеціальному посланні Архиєпископ Кентерберійський Роуен Вільямс і Архиєпископ Йоркський Джон Сент. Єрархи опублікували своє звернення в зв'язку з появою проекту уряду про реформу палати англійського парламенту.

 

Однією з функцій Палати Лордів є перегляд законопроектів, які не були достатньо чітко і детально сформульовані Палатою Громад. У Палату Лордів входять також релігійні діячі, котрі мають титул Духовних Лордів. Серед них - представники п'яти найстародавніших єпархій країни: архиєпископ Кентерберійський, архиєпископ Йоркський, єпископ Лондонський, єпископ Даремський та Єпископ Вінчестерский. У Палату Лордів входять понад 700 членів, серед котрих 26 Духовних Лордів - представники різних релігійних громад.

 

Реформа, яку збирається провести уряд, полягає в тому, щоб зменшити кількість лордів до 300. Крім того, пропонується ввести вибори 80% лордів. Що стосується релігійних представників, планується зменшити їх кількість з 26 до 12.

 

"Палата лордів повинна залишитись за своєю суттю органом, який буде контролювати прийняття законів", - йдеться у зверненні єрархів. Крім того, звертається увага на необхідність більш широкого представництва громадянського суспільства в парламенті Великобританії. Єпископи закликають зберегти представництво в парламенті всіх англіканських єпископів та інших релігійних лідерів.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё