//

Англікани повертаються до Католицької Церкви

Під час Страсного тижня до повної єдності з Католицькою Церквою в Англії та Уельсі повернулися близько тисячі англікан. Відповідні обряди, пов'язані з цим, були проведені в обох частинах Великобританії, на які поширюється юрисдикція персонального ординаріату Церкви Матері Божої з Вальдзінгам, що створена Папою 15 січня цього року.


Колишніх англікан приймали до ординаріату в різних місцях, троє колишніх англіканських єпископів тепер висвячені на католицьких священиків: Кейт Ньютон – колишній єпископ Річборо, в даний час керівник нової територіальної одиниці, і священики Джон Бродхерст – колишній єпископ Фулхема та Ендрю Бернем – єпископ в Еббсфліт.


Останній з них в проповіді, виголошеній в ораторії в Оксфорді, сказав, що є дві можливості для майбутньої діяльності для новоствореного ординаріату: одна, що навернення у Страсному тижні залишиться непоміченим, "змішаним у масі", а також  "цей пророчий жест Папи, яким була Конституція "Anglicanorum coetibus" (передбачує створення цього ординаріату), не буде важливим". І лише в найближчі роки можна буде сказати, що тепер колишнім англіканським священикам простіше бути висвяченими на священика, - сказав о. Бернем.


Але є й інший сценарій, що викликає набагато більше ентузіазму – продовжив єпископ. Він пояснив, що в цьому намірі  треба "звернутися до першого Великодня, упродовж якого кількість людей, що брало участь в ньому, була набагато меншою". "Св. Павло  з великим ентузіазмом згадує, що Воскреслого Господа тоді побачило п'ять сотень осіб, але навіть ця цифра становить лише половину з тих, хто навернувся тепер до Католицької Церкви завдяки апостольській конституції Папи", – сказав колишній англіканський священик.


Насамкінець він зазначив, що тепер не має наміру висувати жодних вимог щодо впливу тих англікан, які перейшли до Католицької Церкви і обмежилися заохоченням "взаємного збагачення", якому сприяє ця історична подія, як цього й хотів Папа Бенедикт XVI.


Персональний ординаріат  Церкви Матері Божої з Вальдзінгам існує з 15 січня і призначений для тих членів Англіканської Церкви в Англії та Уельсі – жінок і чоловіків, які з різних причин хочуть його залишити і перейти до Католицької Церкви. Найбільш поширеними є незгоди з англіканським вченням про шлюб та сім'ю, а також про висвячування жінок на священиків та єпископів, і т. д.

 

Формальною основою для створення ординаріату є Апостольська Конституція Святого Отця "Anglicanorum coetibus " від 4 листопада 2009 року, яка регулює також багато інших правових питань, пов'язаних з цим. Конституція передбачає створення таких осередків у різних країнах та регіонах.

 

За матеріалами: wiara.pl