//

Англійські єпископи знову виступили проти проекту закону про одностатеві шлюби

Католицькі єпископи Об’єднаного Королівства знову виступили проти проекту закону про одностатеві шлюби. Запропонований законопроект, текст якого був опублікований 25 січня, 5 лютого буде обговорюватися у другому читанні в парламенті, а потім буде розглянутий депутатською комісією, перш ніж повернутися в Вестмінстер для остаточного голосування. Весь процес може зайняти від 2 до 9 місяців. Таким часом єпископська конференція Англії і Уельсу розповсюдила меморандум, який закликає членів парламенту відхилити законопроект.

 

У посланні єпископів, що складається з шести частин, підкреслюється, що вперше в історії британської юстиції новий проект закону «намагається розірвати зв'язок між інститутом шлюбу і сексуальною винятковістю, вірністю і відповідальністю за дітей, народжених у шлюбі». Католицька Церква Англії заявляє: «Шлюб сприяє загальному благу суспільства, тому що сприяє єдиним свого роду відносинам, в рамках яких відбувається зачаття, народження і зростання дітей. Цей інститут доброчинний для дітей».

 

Єпископи стверджують, що розмови про шлюб виключно для гетеросексуальних пар не є дискримінаційними, але навпаки: «Вчення Церкви, - говориться в меморандумі, - засуджує несправедливу дискримінацію на основі сексуальної орієнтації». Але оскільки «одностатеві союзи вже користуються юридичними правами, еквівалентними гетеросексуальним парам, відповідно до Закону про громадянське партнерство від 2004 року», єпископи підкреслюють, що «нововведення, пропоновані даним законопроектом, не є необхідними для забезпечення визнання та захисту одностатевих пар».

 

Тому англійська Католицька Церква заявляє: «Ми проти одностатевих шлюбів не через дискримінацію чи упередження, але тому, що соціальні цінності, властиві виключно гетеросексуальним шлюбам, як і раніше повинні залишалися під державним захистом, - як сьогодні, так і в майбутньому».

 

Наступною критичною точкою, на яку вказує Конференція єпископів Англії, є те, що «такі серйозні зміни на конституціональному і парламентському рівні не можуть розглядатися в поспіху, так як їх наслідки довгострокові, і багато з них небажані».

 

Підкреслюючи, що «цей законопроект відкриє шлях подальшим фундаментальним змінам», єпископи звертають особливу увагу на так званий «захист», обіцяний законопроектом, який, по суті, не є адекватним. Наприклад, єпископи заявляють, що «право на свободу думки, совісті і релігії цивільних службовців може бути обмежене». Далі - «в законопроекті ніяк не передбачений захист релігійних організацій, які не погоджуються благословляти одностатеві шлюби, від упередженого ставлення до них з боку органів державної влади, які могли б відмовити цим організаціям, наприклад, в субсидіях».

 

Єпископи зазначають, що законопроект «втручається в автономію Церкви» і «створює небезпечний прецедент», який може призвести до «майбутньої напруженості між самими релігійними організаціями».

 

Єпископська конференція Англії і Уельсу підкреслює можливі наслідки даного законопроекту в галузі публічного і приватного права, якими можуть стати обмеження на виховному рівні в школах, в галузі свободи вираження і совісті вчителів, а також «зростаючий розрив між релігійним і світським поглядом на шлюб».

 

На закінчення свого меморандуму єпископи заявляють: «Важливо, щоб члени парламенту повністю усвідомлювали довгострокові наслідки даного законопроекту», тому що рішення депутатів «буде мати далекосяжні наслідки для майбутньої структури відносин між Церквою і державою в Великобританії».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va