//

Американські єпископи розпочали обширну кампанію на захист релігійної свободи

Конференція католицьких єпископів США виступила із національною кампанією на захист релігійної свободи і свободи совісті. «Це – найголовніша свобода, оскільки якщо ми не будемо вільні у совісті та практикуванні релігії, то інші свободи не матимуть основи», – пояснюють єпископи у зверненні під назвою «Наша перша і найзаповітніша свобода».


Своїм закликом єпископи знаменують початок великої кампанії, метою якої є допомогти усім американцям усвідомити поточні загрози для релігійної свободи у країні.


«Релігійна свобода не полягає лише в тому, щоб ми мали можливість ходити в неділю на Службу Божу чи молитись вдома вервицю», – зазначають єпископи. – «Тут йдеться про те, чи ми зможемо робити свій внесок у загальне добро усіх американців. Чи зможемо ми робити добрі діла, до яких нас закликає наша віра, не будучи змушеними іти на компроміс  з нашою ж вірою? Без правильного розуміння релігійної свободи страждатимуть усі американці, вони будуть позбавлені необхідного внеску в освіту, охорону здоров’я, забезпечення їжею голодних, громадянські права та соціальні послуги, які віруючі американці роблять щодня, як вдома, так і закордоном».


Як інформує catholicculture.org, у своєму зверненні єпископи також піднімають питання можливості для католиків протистояти законам, що суперечать праву на свободу совісті: «Страшно спостерігати як наш уряд приймає несправедливі закони. Несправедливому закону не слід підкорятися… Якщо сьогодні ми бачимо перспективу несправедливих законів, то католики Америки, в солідарності з іншими громадянами, повинні мати відвагу не підкорятись їм».


Архиєпископ Вільям Лорі, котрий очолює комітет у справах релігійної свободи при Конференції єпископів США, зазначив, що єпископи не «мають на увазі, що в першу чергу треба вдаватися до громадянської непокори», додаючи, що «якщо закон вимагає від нас іти проти своєї совісті, то нам доведеться робити відповідний вибір».