//

Американські теологи про Папу Франциска

Папа Франциск надихає, ставить виклики, він доступний, і робить усе, щоб католицьке соціальне вчення набуло «нового курсу» – вважають члени католицького теологічно товариства Америки (Catholic Theological Society of America). Конференція  вчених і теологів відбулася 6-9 червня у Маямі. Хоча основною темою зустрічі було «навернення», але чимало учасників поділились своїми роздумами про понтифікат Франциска, який триває три місяці.

 

«Стає щораз більше очевидним, що Папа Франциск у своїй освіті використовував багато джерел. Південна Америка навчила його так званої «теології людей», – сказав Петер Касарелла, професор теології Католицького Університету Де Паул в Чикаго. На його думку, теологія людей є мостом, який єднає привілейоване становище бідних з народною релігійністю, марійською відданістю і вірою людей.

 

Професор. Джон Е. Тіл з університету Феірфілд у Коннектикуті вважає, що Церква перебуває у цікавому моменті в історії. «Два попередні Папи були найталановитішими теологами у папській традиції минулого століття, але теперішній не є професійним теологом», – каже проф. Тіл. Він додав, що тепер дуже мало єпископів пишуть теологічні текси, і їхня робота полягає у пастирському служінні, яке використовує практичну теологію.

 

За словами професора Лінди Хоган з Трініті-коледжу, що у столиці Ірландії – Дубліні, Папі Франциску більше йдеться про те, щоб показати способи євангелізації, аніж дискутувати про них. На її думку, Франциск захоплює світ. І йому це вдається через те, в який спосіб представляє і себе, і проблеми Церкви. «Там одночасно і виклик, і лагідність, тому маємо такий резонанс у людей сучасного світу», – сказала проф. Хоган.

 

У конференції, яку організувала найбільша спілка професійних теологів у світі, взяли участь понад чотириста осіб з різних континентів.


За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va