//

Американські катехумени готуються до Хрещення

Кількадесят тисяч дорослих катехуменів готуються до Хрещення в єпархіях Сполучених Штатів Америки. Майже всі вони отримають таїнство християнського втаємничення, а разом з Хрещенням також Миропомазання і перше Причастя під час богослужіння Пасхальної Вігілії. Крім катехуменів, тобто осіб, які ніколи не були охрещені, є також так звані кандидати, які, будучи охрещеними, хочуть після багатьох років увійти у повне сопричастя життя в Католицькій Церкві. Такі особи під час катехизації доповнюють свої релігійні знання та готуються до прийняття тих таїнств, яких ще не отримали.

Церква у Сполучених Штатах  успішно реалізовує програму так званого обряду християнського втаємничення дорослих (RCIA), яка визначає духовний шлях підготовки, який, в залежності від потреб, триває від одного до двох років. Протягом часу, який називається катехуменатом, неофіт пізнає Христа і справжню християнську спільноту, проходячи чотири етапи: пробудження, формування, зростання і вхід до спільноти Церкви через таїнства.

Кандидати до Хрещення походять з різних середовищ, культур, рас, релігій і світобачень. У цьогорічній групі серед інших є колишня адміністраторка абортивної клініки, 18-літня мусульманка, що служить в морській піхоті, яка пережила ураган Катріна, чи колишній комуніст із Куби. Часто разом з батьками до Хрещення готуються й діти. У Каліфорнії до цього таїнства спільно приступить родина з семи осіб. Також часто трапляється, що слідом за батьками через кілька років прямують діти, – зазначається у матеріалах, опублікованих єпископатом США.

Найчисленніші групи катехуменів готуються у південних штатах та у великих американських метрополіях. У Техасі в єпархії Галвестон-Х'юстон до Хрещення приступить майже дві з половиною тисячі осіб; у Нью-Йорку готується 1,6 тис. катехуменів. Минулого року Хрещення прийняли більше 43 тисяч дорослих американців та 857 410 дітей.

За матеріалами Radio Watykańskie