//

Американська комісія з свободи віросповідання різко засудила акти насильства проти християн в Єгипті

Комісія США з релігійної свободи в світі (USCIRF) наполягає на дотриманні справедливості у випадках антихристиянського насильства в Єгипті, особливо щодо вибуху в Олександрії, який забрав 23 життя.

 

У неділю, Єгипетський суд виправдав двох чоловіків, які були підозрювані у вбивстві шести коптських православних християн і одного мусульманина-охоронця у січні 2010 року в Нага Хаммаді.

 

Леонард Лео, голова USCIRF , зазначив, що цей випадок «розглядався протягом року єгипетським судом, але мали місце серйозні порушення належної правової процедури і справедливості». Минулого місяця, Мохамед Ахмед Хусейн, один з трьох чоловіків, обвинувачених у скоєнні вбивства, був визнаний винним і засуджений до смертної кари. Суд ратифікував цей вирок в неділю і в той же час виправдав двох інших спільників. У світлі політичних змін в Єгипті, пан Лео стверджує, що: «новий єгипетський уряд має, за допомогою кримінальних судів, розкривати судові справи винних за вбивства на релігійному грунті в країні».

 

Він додав, що «уряд має довести до кінця ретельне розслідування і судові процедури та притягнути до відповідальності осіб, винних у передноворічному вибуху в Олександрії, який забрав життя щонайменше 23 чоловік». «Недосконале правосуддя дуже мало робить для вирішення випадків насильства проти релігійних меншин, і ситуація залишається не контрольованою урядом Єгипту», - сказав пан Лео. «Уряд також має забезпечити, щоб християнські та інші немусульманські культові місця мали підвищені заходи безпеки, особливо в нинішніх умовах, де релігійні меншини стають все більш уразливими до екстремістських нападів, в тому числі існує загроза зникнення християн в регіоні взагалі», - підсумував Леонард Лео.

 

У прес-релізі USCIRF, незалежної, двопартійної федеральна комісії уряду, сказано, зокрема, що «протягом багатьох років, єгипетський уряд не вжив достатніх заходів, щоб зупинити репресії і дискримінацію по відношенню до християн та інших віруючих, або, в багатьох випадках, для покарання осіб, відповідальних за насильство або інші серйозні порушення свободи віросповідання». Комісія підкреслила, повторивши стару рекомендацію, щоб єгипетський уряд «встановив єдиний закон про будівництво та утримання місць поклоніння, скасував заборони для релігійних меншин», і «скасував закон про богохульство в Єгипті».

 

За матеріалами www.zenit.org