//

Алжир: Християнин засуджений на п'ять років в'язниці за CD

«Він дав сусідові CD і за це повинен відсидіти 5 років у в'язниці». Цими кількома гіркими словами пастор Мустафа Крім, президент Протестантської Церкви Алжиру (EPA) розповів агентству "Compass Direct News" (30 травня) про суворий вирок, винесений недавно правосуддям Алжиру християнинові - євангелістові на ім'я Сіягі Кріма.


Апеляційний суд району в Орані - арабською Вахран, портовому місті на захід від столиці Алжиру - в середу 25 травня засудив наверненого до 5 років в'язниці і сплати штрафу у розмірі 200.000 динарів (близько 2.760 доларів) за «образу Пророка». Мустафа Крім має 10 днів для подачі апеляції.


Він був арештований службою алжирської безпеки 14 квітня разом з іншим християнином Софйаном. Відпущений на свободу через три дні Крімо з'явився перед судом 4 травня за  звинуваченням в прозелітизмі і богохульстві по відношенню до пророка Мухаммеда. Звинувачення висунув його сусід, якому Крімо дав CD і мав з ним бесіду про християнську віру.


Приголомшує в цій справі те, що весь процес проти Крімо пройшов за відсутності єдиного свідка «богохульства» - а саме сусіда - мусульманина - і жодних  матеріальних доказів. Проте, ця «деталь» не перешкодила черговому судді піти далі за покарання, яке зажадав представник звинувачення. Тоді як прокурор вимагав покарання у вигляді двох років тюремного ув’язнення і грошового штрафу у розмірі 50.000 динарів, суддя вирішив по-іншому і засудив обвинувачений до максимального покарання, передбаченого Алжирським кримінальним кодексом за порушення статті 144/2.


Дана стаття, яку можна назвати алжирським варіантом горезвісного пакистанського закону про богохульство, передбачає покарання до 5 років тюремного ув’язнення за образу Пророка, або «посланців Бога» і за «очорнення догм і розпоряджень ісламу письмово, малюнками, заявами, або іншим способом» (Compass).


Суворе покарання привело християнську спільноту Алжиру в стан шоку. «Якщо ми почнемо застосовувати закони таким чином, то це означатиме, що до християнства немає пошана», - заявив глава EPA Мустафа Крім, який  очікує найгіршого. «Дуже скоро всі християни Алжиру опиняться у в'язницях», - сказав він "Compass"y. «Якщо простий факт надання CD сусідові обертається 5 роками в'язниці, то це катастрофа».


Адвокат Кріма, Мухаммед Бен Белькасем також вважає, що вирок виявився несподівано суворим і що він відображає упереджене відношення алжирської влади до християн. «Ми взагалі, не чекали подібного вироку», - зізнався він "Compass"y. «Суддя покарав «християнина», а не «обвинуваченого». «Не було жодних доказів і, проте, суд не прийняв пом'якшувальних обставин», - стверджує адвокат, нагадавши, що в Кріма були хороші стосунки з сусідами. Крім того, Крім не визнав себе винним. «Мій клієнт відкинув звинувачення в образі Пророка і немає жодного матеріального підтвердження звинувачення», - підкреслив Бен Белькасем.


Втім, не виключено, що суд засудив християнина до показового покарання під тиском. «Суддя виправдав би Кріма, але я думаю, що він отримав наказ від свого начальства суворо покарати його», - заявив представник EPA міжнародній організації "Christian Concern" (28 травня).


За словами багатьох коментаторів вирок, винесений в Орані, є віддзеркаленням посилення політики уряду президента Абделазіза Бутефліки (при владі з 1999) відносно євангелистських церков. Рішення губернатора, або «валі», провінції  Беджайа, Ахмеда Хаму Тухамі про остаточне закриття всіх семи протестантських культових місць в північно-східній провінції є емблематичним для клімату, який сформувався в країні, і названого щоденною газетою "El Watan" «згубним» (25 травня)


У заяві, направленій 22 травня EPA, губернатор пояснив своє рішення тим фактом, що всі церкви провінції були нелегальними, оскільки не були зареєстровані владою, як того вимагає закон №06-03 (або 06-02 біс), відомий також як Розпорядження 06-03. «Ми не проти сповідання культів, відмінних від ісламу. Ми лише закликали немусульманські релігійні спільноти поважати закон», - захищався губернатор. «Ми закликаємо їх підкорятися закону. Деякі виконують свій культ в гаражах». (El Watan, 25 травня).


Абсолютно іншу версію висловила місцева протестантська церква. За словами Мустафи Кріма, «всі обряди здійснювалися відповідно до постанов Національної комісії з культів і Міністерства внутрішніх справ після обнародування закону 06-03 для впорядкування нашого положення».


Закон, прийнятий в 2008, дуже спірний. За словами експертів, він створив «неясну зону, в якій уряд і поліція отримали поле для дій проти Церкви. Цей закон дозволяє уряду засуджувати віруючих за їх віру, або нелегальний культ, навіть якщо Конституція гарантує релігійну свободу» (Compass, 5 жовтня 2010). На думку адвоката Бен Белькасема, «християни в Алжирі живуть в дуже важкій ситуації. Їх терплять лише заради зовнішньої політики, а насправді вони не мають жодної свободи культу, оскільки не признається жодна асоціація, не дивлячись на багаточисельні зусилля». (Compass, 25 травня).


El Watan також не сумнівається. «Офіційна нетерпимість продовжує лютувати» в Алжирі, країні, де «володіння Євангелією або Біблією стало злочином, що карається тюремним ув’язненням.


"Compass" вказує, що сьогодні в Алжирі налічується понад 99.000 християн, що складає  менше 0,3%  від 35,4 мільйонів населення країни.

 

Джерело: www.catholic.uz