//

Акція «Памятаємо імена…» в Одесі. День памяті людей, що померли від СНІДу

15 травня одеський Карітас Одеса прийняв участь в акції «Пам’ятаємо імена…», присвяченій Дню пам’яті людей, що померли від СНІДу. Акція пройшла в Одесі на Куликовому полі. Ініціаторами та організаторами заходу стали організації, які входять в Об’єднання НУО Одеської області, також «Разом за життя» та Всеукраїнська мережа ЛЖВ.
В пам’ять про померлих на Куликовому полі запалили свічки та розстелили композицію Квілт – «Імена». Площа вкрилася десятками меморіальних полотен, створеними близькими людьми, померлих від СНІДу, та працівниками організацій, які надають послуги людям, які живуть із ВІЛ\СНІДом.


«Ці Квілти – символ скорботи і великої трагедії наслідків епідемії, яка забрала життя більше 21 000 українців. Різнобарвна мозаїка квілтів красномовніше будь-яких слів показує, що СНІД може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, національності та способу життя», ─ розповідає о. Василь Колодчин, директор одеського Карітасу.
Команда регіонального Карітасу в Одесі теж виготовила полотно з іменами померлих від СНІДу людей, яким надавали допомогу та підтримку,опікувались і товаришували впродовж багатьох років.
«Це не просто імена, за кожним з них – яскрава особистість, складна доля, наша пам’ять та смуток. Ми розділяємо почуття втрати з близькими родичами та намагаємося підтримувати їх надалі», ─ каже соціальний працівник Світлана Колодчин.


Такі акції – зі слів 50-річного волонтера Геннадія - дають можливість задуматись над своїм життям, зустрітися та поспілкуватися з іншими людьми, отримати інформацію про діяльність та послуги різних організацій в сфері ВІЛ/СНІДу.


«Хочеться відмітити, що серед вісімнадцяти ВІЛ -сервісних організацій Одеси,  ваша відрізняється саме реальною допомогою, відчутною підтримкою, компетентністю та чуйністю персоналу», ─ висловлює свою думку п. Геннадій.

Довідка

Міжнародний рух «Імена» розпочався в США в 1987 році. Активіст Клів Джонс для того, щоб висловити біль втрати і «возмущение» бездіяльністю влади зшив полотно (квілт) в пам’ять про друга, померлого від СНІДу. Сьогодні цей рух поширився по всьому світу. Міжнародний СНІД-меморіал «Квілт» став головним символом руху «Імена». Він налічую 5683 секцій пам’ятних полотен, на яких можна побачити 82 тисячі імен людей, померлих від СНІДу.

 

повідомила Надія Чорна