//

Академія на честь 300-ліття о. Руджера Бошковіча – видатного фізика, математика й єзуїта

Вчора, 17 травня, у Загребі у величному концертному залі Ватрослава Ліснінського відбулась центральна академія на честь 300-ліття о. Руджера Бошковіча, видатного вченого фізика та математика, члена Товариства Ісуса.


Захід організували Академія технічних наук Хорватії та Міністерство науки, освіти і спорту під пильним покровительством Президента Республіки Хорватія, Хорватського Сабору (парламенту) і Уряду Республіки Хорватія. Своєю присутністю відали честь великому фізику та математику Президент Республіки Хорватія п. Іво Йосчповіч, Глава Хорватського Сабору п. Лука Бебіч, єпископ помічник Загребський Преосвященний владика Валентін Позаіч, єпископ рідного міста о. Руджера Бошковіча Дубровника – Преосвященний владика Мате Узініч, а також багато академіків, професорів, докторів та  відомих осіб Хорватії.


У своїй промові хорватський Президент наголосив, що фігура о. Бошковіча не перестає дивувати своєю багатогранністю – побожний єзуїт, теолог, філософ, математик, фізик, астроном, інженер, археолог, поет і дипломат, який був членом практично усіх європейських Академій і викладав у найреспектабельніших Університетах Європи. Бошковіч, на думку хорватського Президента, зумів поєднати у собі глибоку відданість Церкві та Її Вчительському Уряду і науці, ставши прикладам для наступних поколінь.


Провінціял хорватської Провінції Товариства Ісуса о. Іван Копрек зазначив, що Товариство Ісуса дало Хорватії та світові не лише о. Бошковіча, але також і багатьох інших видатних діячів, науки, культури, мистецтва та духовності. Отець Копрек також сказав, що о. Руджер Бошковіч походить з родини, яка дала Церкві чотирьох своїх дітей – самого Руджера – єзуїта, його брата Павао, який також був членом Товариства Ісуса, сестру Марію – домініканку і брата Ігнатія, що був домініканцем. Ще одна його сестра Аніца була відомою письменницею, а брат Петар чи не найвідомішим хорватським перекладачем епохи бароко.


У науковій частині академії науковці розкрили тему винаходів о. Руджера Бошковіча у астрономії, техніці, математиці, фізиці, геодезії, картографії, конструюванні наукових апаратів, філософії, метеорології, археології та поезії.


У музичній частині серед іншого було виконано «Оду на славу Руджера Бошковіча», автором слів якої є відомий хорватський поет і письменник, єзуїт о. Петар Періца.

 

Джерело: ІКА