//

Айзенштатський єпископ: Церква не має права мовчати, не дивлячись на ціну

«Якщо Церква хоче залишить вірна своєму Посланню – Вона не має права мовчати, не має права попусти спокусі інтересів і компромісів. Вона, подібно до пророків, мусить стати на сторону істини, не дивлячись на ціну, яку мусить за це заплатити» - вважає Айзенштатський єпископ Еґідій Жівковіч.

 

Преосвящений Владика Жівковіч у співслужінні з десятьма єпископами відслужив св. Літургію в хорватській Удбіні з нагоди Дня усіх хорватських мучеників та Дня спомину жертв усіх тоталітарних режимів 25 серпня цього року.

 

В Удбіні знаходиться хорватський національний санктуарій усіх хорватських мучеників. З цього року планується розпочати традицію кожної останньої суботи серпня відбувати загально хорватське паломництво до цього санктуарію для церковного відзначання Дня усіх хорватських мучеників, Дня пам’яті жертв усіх тоталітарних режимів та Дня єдності хорватського народу.

 

Господар події, Преосвящений владика Міле Боговіч, ординарій ґоспічсько-сеньський, на початку Служби Божої звернувся зі словом до усіх присутніх, наголосивши, що відзначаючи цей день, Церква не відзначає день перемоги чиєїсь зброї, а день перемоги Хреста Христового, який єдиний є достойний того, щоб ним хвалитися. Присутність Айзенштатського єпископа, етнічного хорвата з Австрії, свідчить про єдність хорватського народу на Батьківщині й на Поселеннях, куди хорвати вперше подалися, полишаючи рідні простори, щоб рятувати життя перед налетом ворогів, - відзначив Преосвященний Міле Боговіч.

 

Головний служитель Літургії Преосвященний Еґідій Жівковіч  у свої проповіді відзначив символізм місця проведення Літургії – Кирбавська долина – місце де хорвати ціною кривавої битви зупинили атаку Турків у серце Європи.  «З цього місця кидаємо свій погляд в історію хорватського народу. На цьому місці вириваємо з забуття приклади самозречення, почитаючи пам’ять тих, хто визначилися за любов, хоча й були оточені ненавистю» - сказав  Айзенштатський єпископ.

 

«Сьогодні наш народ», - продовжив владика Жівковіч, - «принижений і пригнутий, немов би який жебрак, стукає у двері до замученої бабці Європи, готовий знову пожертвувати своїми синами, але й тепер, ще на додачу  своїми цінностями і багатствами заради кришок, що падають зі столу європейського багатства і міці. Не можу мовчати про те, що багато хто сьогодні Хорватію сприймає, як країну безнадії, з народом переможеним летаргією і безнадією. Від розчарованих оборонців хорватської самостійності до молоді, яка бачить своє майбуття всюди тільки не на своїй землі.

 

Якщо Церква хоче залишить вірна своєму Посланню – Вона не має права мовчати, не має права попусти спокусі інтересів і компромісів. Вона, подібно до пророків, мусить стати на сторону істини, не дивлячись на ціну, яку мусить за це заплатити. Коли речі називаємо їхніми іменами, коли говоримо, що аборт – це вбивство, а не право жінки розпоряджатися власним тілом, коли кажемо, що гомосексуальні «шлюби» і їхнє усиновлення дітей – перверсія, знищення людської природи, а не досягнення сучасної демократії, що ігри з генетикою – це повторна спроба людини зрівнятися з Творцем, а не науковий прогрес, то нам кажуть, що ми відсталі консерватори, які не розуміють людини і її потреб, що ми тормозимо шлях людського розвитку» - відзначив у своїй проповіді владика Жівковіч.

 

На думку Айзенштатського єпископа Церква сьогодні мусить бути голосом пророка в Європі, яка відреклася Бога, невтомно сповіщуючи народу, що Бог а ні його не обманув, а ні не полишив, а ні не забув.

 

Преосвящений владика Жівковіч закликав також вірних поглянути на насіння Царства Божого, яке кожен християнин носить у собі: «Якщо приймеш, що все можна розпочати заново, і насіння майбутнього Царства підливатимеш терпеливістю і благістю, а часами і біллю і терпінням – бачитимеш відблиск Вічного у своїй сім’ї, родині, на своєму робочому місці, у своїй спільноті, в своїй парафії.»

 

Привівши приклади чисельних мучеників хорватського народу владика Жівковіч закликав вірни до їх наслідування.

 

За матеріалами www.ika.hr